Erzincan Medya
Erzincan

Erzincan

Erzincan

Salı

15°/

Çarşamba

16°/

Perşembe

15°/

Cuma

17°/

Cumartesi

20°/

Pazar

21°/ 12°

Erzincan Medya

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Erzincan’da ‘Ahilik Haftası’ Etkinliklerle Kutlandı

Yayınlanma:
ABONE OL
Erzincan’da ‘Ahilik Haftası’ Etkinliklerle Kutlandı

Erzincan’da 36. Ahilik Haftası gün içinde düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Cumhuriyet Meydanı dörtyol yerleşkesinde gerçekleştirilen programa Erzincan Valisi Doç. Dr. Hamza Aydoğdu, Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
 
İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından programda açılış konuşmasını yapan 
Erzincan Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Bedir Limon şunları kaydetti: ‘36. Kutlayacağımız Ahilik Kültürü Haftasının ülkemiz ve tüm esnaf ve sanatkârlarımız için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyor, Ahilik Etkinliklerinin birliğimize, dirliğimize, kardeşliğimize vesile olmasını Cenabı Mevlamdan niyaz ediyorum.
Bilindiği üzere, esnaf ve sanatkârlarımızın özü, kökü ve temeli Ahilik kültürüne ve Ahilere dayanmaktadır. Ahilik; ticarette dürüstlüğü, mesleki faaliyetlerde kendi kendini denetlemeyi öngörür.Ahilik, Selçuklu devrinden başlayarak Osmanlı Devleti’nin bir cihan devleti olma yolunda dünya ve uhrevi kardeşlik halkasıdır. Ahi Evran-ı Veli de 32 çeşit esnaf teşkilatlarını biraraya getirerek, belki de ilk modern sivil toplum kuruluşunun temelini atmıştır. Kardeşliğin, cömertliğin, fedakârlığın, dürüstlüğün, üretimin, ahlakın, sanatın, bilimin esas alındığı Ahilik Teşkilatının kurucusu Ahi Evran Veli’dir.Kurduğu sistemle birçok mesleğin gelişmesine, gelecek nesillere aktarılmasına, nice çırak, usta, kalfa yetişmesine vesile olmuştur. Ahilikte prensip; hiç ölmeyecek gibi dünya için, hemen ölecek gibi ahiret için çalışmaktır, bu hadisi esas alarak çalışmaktır.
Hepinizin bildiği gibi, küresel gelişmeler nedeniyle esnaf-sanatkârlarımız hızla yok olma sürecindedir. Dünya artık tek bir pazar haline gelmiş, rekabette sınırlar kalkmıştır. 
Büyük işletmeler ekonomik ve siyasi güçleri ile esnaf-sanatkârları ezip geçmektedir. Oysa esnaf-sanatkârlar ekonomik olduğu kadar sosyal bir olgudur. Toplumun orta direği, bel kemiğidir. Küçük İşletmelerden oluşan Esnaf ve Sanatkârlarımız ekonomimiz için vazgeçilmez bir unsurdur.Bugün, birçok gelişmiş ülkede, esnaf-sanatkâr ve küçük işletmelere verilen önem konusunda ciddi bir yönelme görülüyor. Küçük girişimcilik birçok teşvik mekanizması ile destekleniyor. Sadece işletmeleri büyüterek amaca ulaşılamadığı yavaş da olsa anlaşılıyor. Önemli olan toplumun sosyal ve ekonomik dokusu ile son derece uyumlu olan esnaf-sanatkârın varlığını koruyacak tedbirleri almaktır.  Bizler de, esnaf-sanatkâr camiası olarak, işletmemizle, çalışanımızla ve teşkilatımızla kendimizi yeni süreçlere ve gelişmelere kendimizi hazırlamalıyız.Ahilik prensiplerini yeni kuşaklara aktarabilmek bizim boynumuzun borcudur. Örnek alınacak büyüklerimizi öne çıkarırsak, gençlerimiz de onlarla ilgilenir örnek alırlar diye düşünüyoruz. Ülkemiz dünyanı en zengin, en köklü esnaf kültürüne sahip ülkelerinden birisidir. Esnaflık sadece ekonomik bir faaliyet olarak görülmemeli, esnaflık bizim kültürümüzde, ekonomi boyutunun üzerinde bir medeniyet durumu ifade eder. Gelenekleriyle eğitim sistemiyle, ahlakı ile en önemlisi dayanışmasıyla esnaflık, medeniyetlerimizin gelişmesinde hayati bir rol oynar.Gelişim ve değişime ayak uydurmak için göstereceğimiz çaba ve özveriye karşılık, Devletimizin gücünü daima yanımızda hissetmeliyiz.Teşkilatımıza Devletçe verilecek her türlü destek karşılıksız kalmayacak,  toplumumuza istihdam ve katma değer olarak geri dönecektir.

 Gelişen teknoloji ile birlikte akıl almaz bir rekabet ortamında;
•    sadece kendi sermayesi ve mesleki becerisiyle hizmet sağlayan,
•    üretimde bulunan, 
•    istihdam yaratan ve yok olmamak için gelişmeye ihtiyaç duyan 
Günümüz esnaf ve sanatkârları kendi kaderine terk edilmemelidir.
Kesimimizin gösterdiği bu özverinin dikkate alınmaması, ileride telafisi mümkün olmayacak ekonomik ve sosyal sorunlara ve toplumsal çöküntülere yol açabilecektir. Buna rıza gösterilmeyeceğine ve izin verilmeyeceğine inanıyorum.
Konuşmama son verirken;Ticaret İl Müdürlüğü koordinasyonunda her yıl düzenlediğimiz Ahilik Kültürü Haftası kutlamasında, programın hazırlanmasında emeği ve desteklerini esirgemeyen tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür eder, Ahi teşkilatının ve ilkelerinin takipçisi ve mirasçısı olan esnaf teşkilatımızı ve siz değerli konuklarımızı yeniden ve bir kez daha içtenlikle selamlıyorum’ şeklinde konuştu.

Erzincan İl Ticaret Müdürü Recai Palabıyık ise konuşmasında: ‘ ahilik kelime anlamı itibariyle dostluk, kardeşlik, sevgi, paylaşım anlamına gelmektedir. Kurucusu Ahi Evran olduğundan dolayısıyla ismini de buradan almıştır. Esnafta doğruluk, yalana tenezzül etmemek, kul hakkına dikkat etmek , paylaşmak, kaynaşmaktır’ dedi.

Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun ise konuşmasında: ‘ bunun ruhuna uygun olarak 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depreminde Erzincan’da ki esnaflarımızın nasıl bir dayanışma içerisinde, nasıl bir fedakârlık içerisinde olduğunu hep birlikte gördük. O gün ki o gayret birlikte, bacası tütsün diye soba yapan demirci esnafımızdan tutun, gıda maddesini temin eden tüm esnaflarımıza buradan teşekkür ediyorum. Gerçekten Erzincan bu manada birlik ve beraberliğini o gün göstermiş . Bu iş paylaşımı olarak da , esnaf olarak gösteriyor. Birbirimize destek olarak bu kaynaşmayı sağlamamız gerekiyor’ diye konuştu. 

Son olarak konuşmasını yapan Erzincan Valisi Doç. Dr. Hamza Aydoğdu, Ahilik Haftası’nın mübarek olmasını dileyerek konuşmasına şu şekilde devam etti: ‘ ahilik kıskançlığın , hasetliğin olmadığı duru bir Müslümanlıktır.  Binlerce insanın bir ruha bürünüp yürümesidir. Bu ne anlama geliyor. Bir kardeş bir kardeşi nasıl kıskanmazsa , bir göz bir gözle nasıl rekabet etmezse, aynı zamanda da esnafların farklı farklı bedenlerde  olması ama aynı anda rıhta ve duyguları paylaşması demektir. Maalesef biz bu cümleleri kurarken cümleler ağzımızdan güzel bir şekilde çıkıyor ama  ahiliğin özü sözde değil yaşamda kendini göstermesidir. Yani bizim bütün Erzincanlılar , insanlar olarak birlikte beraber kederde, dertte beraber hareket etme anlamına geliyor. Biz birbirimizi kıskanmadan haset etmeden birbirimizin yardımına koşmalıyız ve birbirimizi desteklemeliyiz. Bakın Osmanlının yıkılışında çok büyük sebepleri vardır ama tarihçiler onlardan birini anlatırken derler ki  usta çırak ilişkisinin bozulması demektir. Bir usta çırağını yetiştirip onun kendinden daha iyi olmasını mutlaka sağlardı. Bu aslında bugün ki şartlarda çok zor bir şey. Çünkü kendi nefsinizi başkasının nefsine tercih etmeniz gerekiyor. Bu hakikaten kolay bir şey değil. Ama atalarımız, ecdadımız Ahi Evran ve onun öğretisini hayat tarzı yapan insanlar 500 yıl boyunca bunu düzgün bir şekil de yürüttükleri için bizim esnaf zincirimiz inanılmaz bir güzellikte dünyaya model olmuştur. İnşallah ecdadımız ektiği bu tohumların bu güzel topraklarda yeniden yeşermesini sağlamaktır. Ahilik Haftasını tekrardan kutluyorum’ dedi.

Konuşmaların ardından Vali Aydoğdu ve beraberindeki il protokolü vatandaşa hazırlanan ikramlarda bulundu.

Haber bültenimize kayıt olun

Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!

Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı okuyun.

İlgili Haberler

https://www.haberxr.com