Bilişim sektöründe çalışan kişilerin sahip oldukları unvanlar arasında yer alan ağ yöneticisi nedir? Ne iş yapar? Bu işi yapmayı düşünenlerin cevap almaları gereken sorulardır. Meslekte hangi işlerin yapılacağının bilinmesi başarılı olup olunmayacağının anlaşılmasına yardımcı olur.
Ağ yöneticisi unvanının tanımı ve görev bilgileri şöyledir;
Ağ Yöneticisi Nedir?
Kuruluşlarda personellerin kullandıkları bilgisayarların ağ yönetimini yapan kişilere ağ yöneticisi denir. Ağ yöneticilerinin yaptıkları çalışmalar sayesinde kuruluş içi ve dışı iletişimin bilgisayar ağları üzerinden yapılması sağlanır.
Ağ Yöneticisi Ne İş Yapar?
Ağ yöneticisi unvanına sahip kişilerin yaptıkları işler geniş bir alana sahiptir.
Ağ yöneticilerinin yaptıkları işlerin en önemlileri şunlardır;
- Kuruluşlarda bilgisayarlar arasında ağ bağlantısı kurmak
- Bilgisayar arası ağların yönetimini sağlamak
- Ağ sistemlerinin sorunsuz çalışmasını sağlamak
- Bilgisayar ağ sorunlarına profesyonel çözümler sunmak
- Ağların sunucu vasıtasıyla yönetilmesini sağlamak
- Ağ sistemlerinin güncellemelerini yapmak
- Ağ sızıntıları ve hacker hareketlerine karşın ağda güvenlik önlemleri almak
- Ağ performanslarını analiz ederek performansın yükselmesini sağlayacak çalışmalar yapmak
Bunların dışında çalıştıkları kuruluşa bağlı olarak bilgisayar ağ sistemlerinde yaşanan sorunlara çözümler üretmek ve yeni ağ tasarlamalarında bulunmak gibi görevleri yerine getirirler.
Ağ Yöneticilerinin Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
Kuruluşlarda ağ yöneticisi olmak için sahip olunması gereken özellikler vardır. İlk olarak ağ yöneticisi olacak kişilerin ağ sistemlerine hakim olmaları gerekir. Ağ sistemlerinin tasarımı, kurulumu, onarımı ve güncellenmesi gibi konularda başarılı olmaları gerekir.
Ağ sistemlerine özel geliştirilmiş donanım ve yazılımların bilgilerine sahip olmaları gerekir. Bunların dışında ağ sorunlarına yenilikçi çözümler üretebilmeleri ve kuruluşlarda ağ üzerinde ekipçe çalışmaya uygun olmaları gerekir.
Ağ Yöneticisi Olmak İçin Hangi Bölüm Okunur?
Kuruluşlarda ağ yöneticisi unvanı ile çalışmak için üniversitelerin Bilgisayar Ağları veya İnternet ve Ağ Teknolojileri gibi bölümlerinde eğitim alınmalıdır. Bunun dışında kalan bilgisayar eğitimlerine sahip bölümlerde eğitim alan kişilerin de ağ yöneticiliği yapmaları mümkündür.
Üniversite eğitimi bulunmayan kişilerin özel eğitim kurumları tarafından verilen ağ temalı eğitimlere katılarak sertifika alarak ağ yöneticisi olması da mümkündür. Sertifika almayı başaran kişiler ilgili kuruluşlara başvurarak işe başlarlar. Bunun dışında mühendislik bölümü mezunlarının da bu alanda çalışmaları mümkündür.
Ağ Yöneticileri Nerelerde Çalışır?
Ağ yöneticileri kamu kurumları, network şirketleri, holdingler, bilgisayar üretim-satış şirketleri ve özel kuruluşlarda çalışırlar. Ülkenin her yerinde bu unvanla iş bulmak mümkündür.
Ağ Yöneticileri Ne Kadar Maaş Alır?
Ağ yöneticileri genel olarak özel kuruluşlarda çalışırlar. Bu nedenle aldıkları maaşlar diğer meslek gruplarında yüksek görülür. Ağ yöneticilerinin en az olan maaş tutarı 25 bin TL’dir. Çalışılan kuruluş veya şirketin büyük olması maaşın 50 bin TL üzerine çıkmasına da neden olur.