Erzincan Medya
17° Erzincan

Erzincan

17°

Erzincan

Salı

27°/ 14°

Çarşamba

23°/ 14°

Perşembe

21°/ 13°

Cuma

20°/ 13°

Cumartesi

19°/ 11°

Pazar

20°/ 12°

Erzincan Medya

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Geceleri artan bu hissiyat o hastalığın habercisiymiş!

Yayınlanma:
ABONE OL
Geceleri artan bu hissiyat o hastalığın habercisiymiş!

Son aylarda sadece Türkiye değil, aynı zamanda dünya genelinde uyuz salgınında büyük bir artış görülüyor. Konuya ilişkin Prof. Dr. Filiz Topaloğlu Demir, önemli açıklamalarda bulundu. Demir, yaptığı açıklamasında özellikle gece saatlerinde ortaya çıkan o hissin uyuza işaret olduğunu belirtti.

Demir, soğuk ortamlarda parazitlerin daha uzun yaşayabileceğini ifade ederek uyuz hastalığının özellikle sonbahar ve kış aylarında daha sık görülebileceğini belirtti. 15-20 dakikalık bir temasta bulaşın arttığını söyleyen uzman isim, kaşıntının görüldüğü yerleri de tek tek sıraladı.

KAŞININ OLDUĞU BÖLGELER

Demir, şikayetlerin genel olarak görüldüğü yerleri, “Soğuk ortamda uyuz parazitinin daha uzun süre hayatta kalabilmesi ve yazın terdeki antimikrobiyal peptidlere duyarlı olmaları sebebiyle sonbahar ve kış aylarında görülme sıklığı artar. Uyuz hastalığı kişiden kişiye 15-20 dakika arasında uzun temaslarda bulaşır. Şikâyetler genelde el parmak araları, el bileğinin iç kısmı, koltuk altları, bel, kalça, ayak ve ayak bileğinde daha şiddetlidir” şeklinde sıraladı.

DÜNYA ÇAPINDAKİ GENEL SAYI 300 MİLYON KİŞİ

Uzman ismin değerlendirmesine göre dünya çapında bu hastalığa yakalanan kişi sayısının 300 milyon civarında olabileceği ifade ediliyor. Soğuk ortamda uyuzların daha hızlı ürüyebileceğini ifade eden Demir, bu hastalıkların bu sebeple bakım evleri, yurtlar ve okullar gibi toplu taşıma alanları olduğunun altını çizdi.

YUMURTALAR 2 HAFTA İÇİNDE OLGUNLAŞIR

Hastalığa ilişkin detayları aktaran Dr. Demir, şunları söyledi:

“İnsan gözü ile fark edilemeyen dişi akarlar yaklaşık 0,4 mm boyutundadır. Deri yüzeyinde çiftleştikten sonra erkek akar ölür ve dişi akar 4 ila 6 hafta boyunca yumurta bıraktığı derinin altına gömülür. Yumurta üretimi günde 1 ila 3 oranında gerçekleşir. Larvalar yaklaşık 2 hafta içinde olgunlaşır, yeni akarlar çiftleşmek ve çoğalmak için yuvayı deri yüzeyine kadar keser. Aynı evde yaşayanlar olmak üzere uyuz hastası ile temas olan diğer kişiler de enfekte olabilir”

Tedavinin kişiden kişiye göre özel bir şekilde planlanması gerektiğini ifade eden uzman isim tedavinden önce tırnakların kesilmesi ve mutlaka keselenerek banyo yapılması gerektiğinin de altını çizdi.

NOT: Hastalığımız kesin bir tanı ya da tedavi niteliği taşımamaktadır.

Haber bültenimize kayıt olun

Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!

Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı okuyun.

İlgili Haberler

https://www.haberxr.com