Erzincan Medya
17° Erzincan

Erzincan

17°

Erzincan

Perşembe

20°/

Cuma

20°/ 12°

Cumartesi

15°/ 11°

Pazar

21°/ 10°

Pazartesi

15°/

Salı

18°/

Erzincan Medya

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Üreticilere SMS İle Bilgi Verilecek

Yayınlanma:
ABONE OL
Üreticilere  SMS İle Bilgi Verilecek

Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından üreticilere elma içi kurdu, Akdeniz sineği, kiraz sineği gibi konularda uyarılar yapıldı.

Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü  tarafından üreticileri bir takım uyarılar yapıldı. Uyarılarda;15 meyve bahçesinde Elma İç Kurdu cinsel çekici tuzaklar,8 bahçede Akdeniz meyve sineği tuzakları, 6 bahçede Kiraz Sineği tuzakları gözlem amacıyla asılmış olup zararlıların takipleri yapılmaktadır denildi.
Ayrıca üreticilere anlık SMS ile bilgi verilerek gönderilen mesajları dikkate alarak mücadele yapmaları önemle duyurulur paylaşımı yapıldı.
 ‘Elma İçkurdu meyve bahçelerinde dünya çapında yaygınca rastlanılan bir zararlıdır. Esas zararlısı olduğu elma ve armut meyveleri yanında; ayva, ceviz, badem, kayısı, şeftali ve muşmula da zarar yapmaktadır. İlkbaharda ergin çıkışı genellikle mayıs ayında başlamakta Erginler yumurta bırakma olgunluğuna geldiğinde yumurta bırakmaya başlar, ancak bunun için akşam alacakaranlık sıcaklığının üst üste iki gün 15°C’ nin üzerinde olması gerekmektedir.
Elma içkurdu başta elma olmak üzere armut, ayva, ceviz ağaçlarının en önemli zararlısıdır. Doğrudan meyvede zarar yapan larvalar, meyveleri delerek içlerinde galeriler açmakta, etli kısmını ve çekirdek evini yiyerek pislikler bırakmaktadır. Bütün bunların sonucu olarak meyvelerin dökülmesine, ağaçta kalabilen kurtlu meyvelerin ise niteliğinin bozulmasına ve dolayısıyla elmanın piyasadaki değerinin düşmesine neden olmaktadır. Mücadele yapılmayan bahçelerdeki zarar % 60-100 olabilmektedir.
Elma İç Kurdu Mücadelesinde hedef her döle ait larva çıkış süresince ağaçları ilaçlı bulundurarak yumurtadan çıkan larvaları meyve içine girmeden önce öldürmektir. Bunun için kışlayan ve yazlık döllerin ergin çıkış ve uçuş süresi ile yumurtaların bırakılması ve açılışlarının izlenmesi gerekir. elma iç kurduna karşı birinci döle ilacın etki süresine bağlı olarak 2, ikinci döle karşı 1 olmak üzere toplam 3 ilaçlama yapılmakta ve genellikle bu uygulama yeterli olmaktadır. Kimyasal ilaçlamada ruhsatlandırılarak kullanımına izin verilen bitki koruma ürünleri uygun doz ve aletle kullanılmalıdır.
Akdeniz sineği, ağırlıklı olarak mandalina ve portakalda aynı zamanda şeker oranı yüksek olan nar, hurma, kayısı, erkenci narenciye çeşitleri, nektarin ve şeftalide de hasar yapan narenciye üreticisinin baş belası akdeniz meyve sineği mücadelesi devam ediyor.
Özellikle hasadı yaklaşan çeşitlere zarar veren AMS nin yıl boyunca takibini yaparak zararlının popülasyon gelişimini ve yoğunluk haritasını çıkarmayı, böylece ülkemizde akdeniz  meyve sineğinin  durumunu ortaya koyarak etkin mücadele yöntemlerinin belirlenmesini hedefleyen” Akdeniz Meyve  Sineği İzleme Projesi” AMS konukçusu meyve türlerinin yoğun olarak üretildiği ve iklim koşulları yönünden AMS gelişimine uygun olan bölgelerde yürütülüyor.
Kiraz sineği, ‘Kiraz sineği ergini 4-5 mm boyunda olup, parlak siyah göğüs ve göğüsün uç kısmında sarı renkli üçgen biçiminde yapıya sahiptir. Kışı toprakta pupa halinde geçirir. Sıcaklık, nem, yağış ve yere bağlı olarak Mayıs ayının ilk haftasından itibaren erginler çıkış yapar. Erginler çıkıştan 1- hafta sonra meyvelere yumurta bırakmaya başlar. Yumurtası süt beyazı renktedir. Larvası beyazımsı krem renkte olup, olgun larva yaklaşık 4 mm boyundadır. Larva meyve etinde beslenerek gelişir. Olgunlaşan larva pupa olmak üzere toprağa geçer. Pupası fıçı şeklinde saman sarısı renkte ve 4 mm boyundadır.
Zarar Şekli
Larvaların meyve içinde beslenmesi sonucu meyve eti rengi kahverengileşerek çürür. Bazı meyvelerin zamanından önce olgunlaşarak dökülmelerine neden olur. Ayrıca hasatta, meyveler kurtlu olduğu için pazar değeri düşük olur. Kiraz sineğinin zararı en fazla orta ve geççi çeşitlerde görülür. Erkenci çeşitlerde zarar görülmez. Salgın yıllarda zarar oranı %80’e kadar çıkabilir. İhracatta zarar toleransı sıfırdır. Konukçuları, Kiraz ve vişnedir.
Kültürel Önlemler
Hasat yapılırken ağaç üzerinde meyve bırakılmamalı. Yere dökülen kurtlu kirazlar toplanıp derin çukurlara gömülmeli, sonbaharda toprak işlemesi ve yabancı ot temizliği yapılmalıdır. Kiraz bahçeleri tesis edilirken erkenci çeşitlerle geççi çeşitler karıştırılarak dikilmemelidir. Yabani kiraz ve Lonicera spp(Hanımeli) türlerinin kiraz üretim bölgelerine dikilmemesi de önemli tedbirlerden birisidir.
Biyoteknik Mücadele
Biyoteknik mücadele, kiraz sineğinin düşük ve orta popülâsyonlarında yapılır. Bahçede bulunan en erkenci çeşidin sarımsı pembe( ben düşme) döneminden, orta mevsim çeşitleri pembemsi sarı renkte; geççi çeşitlerde ise çok az bir kısmı sarısı yeşil. Diğerleri yeşil olduğu renkte olduğu dönemde izleme amaçlı olarak “görsel yapışkan tuzak+amonyak kapsülü” 2-adat/dekar olacak şekilde kiraz bahçelerine güneydoğu yönüne yerden 1.5-2 m yüksekliğine asılır. Tuzaklarda İlk ergin görüldükten sonra, bahçede 15-20 m’de bir olmak üzere, ağaç başına 4 adet “sarı yapışkan tuzak+amonyak kapsülü”, yerden 1.5-2.0 m yüksekliğe, ağacın 4 farklı yönüne asılarak herhangi bir kimyasal kullanmadan kitlesel tuzaklama yöntemi ile kiraz sineğine karşı mücadele yapılır.
Kimyasal Mücadele
Farklı çeşitlerin bulunduğu bahçelerde “sarı yapışkan tuzak+amonyak kapsülü” kullanılarak ilk erginlerin yakalanması, mücadele zamanının tespit edilmesi yönünden gerekli ve önemlidir. Bunun yanında fenolojik (göz ile inceleme) gözlemler de önemlidir. İlk ergin uçuşu başladığı zaman erkenci kiraz çeşitleri genel olarak sarımsı pembe (ben düşme), orta mevsim çeşitleri pembemsi sarı ve sarı renkte; geççi çeşitlerde ise çok az bir kısmı sarımsı yeşil, diğerleri yeşil renkte olmaktadır. Bölgelere göre değişmekle birlikte nisan-mayıs aylarında “görsel sarı yapışkan tuzak amonyak kapsülü” 2 adet/dekar olacak şekilde kiraz bahçelerine ağaçların güneydoğu yönüne asılır. İlaçlama tuzaklarda ilk ergin görüldükten sonra en geç bir hafta içinde yapılır. Genellikle bir ilaçlama yeterli olmaktadır. Ancak, birinci ilaçlamadan sonra, tuzaklardaki sinek yakalanmaları devam ediyorsa, ilacın etki süresi ve hasat tarihi dikkate alınarak ikinci ilaçlama yapılabilir
Kimyasal Mücadelede Kullanılacak İlaçlar
Azadiractin 10 g/I
Deltamethrin 25 g/I
Cypermethrin250 g/I
Malathion 190 g/I
Malathion 650 g/I
Fosforlu sarı yapışkan tuzak + amonyum tuzu

Haber bültenimize kayıt olun

Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!

Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı okuyun.

İlgili Haberler

https://www.haberxr.com