Erzincan Medya
17° Erzincan

Erzincan

17°

Erzincan

Pazar

20°/ 11°

Pazartesi

19°/

Salı

22°/ 11°

Çarşamba

22°/ 13°

Perşembe

24°/ 13°

Cuma

24°/ 14°

Erzincan Medya

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Risk haritası yenilendi! Uzman isim 7,1 büyüklüğünde deprem riski var diyerek uyardı

Yayınlanma:
ABONE OL
Risk haritası yenilendi! Uzman isim 7,1 büyüklüğünde deprem riski var diyerek uyardı

6 Şubat tarihinde 11 ili birden etkileyen deprem felaketinin ardından risk bölgeler de merak konusu oldu. Bu çerçevede uzmanlar tarafından belirli dönemlerde dikkat edilmesi gereken fay hatlarına ilişkin bilgilendirme yapıldı. Yapılan bilgilendirmeler ile hem vatandaşların bilinçlenmesi amaçlanırken hem de yetkili kişilerin deprem sonucunda oluşabilecek hasarı en aza indirmeleri için çalışma yapılması amaçlandı.

Özellikle de Marmara Bölgesi’nde beklenen büyük deprem felaketi hakkında uzman isimler peş peşe uyarılar yapmaya başladı. 7’nin üzerinde beklenen deprem riski hakkında hükümet de harekete geçti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen projelerde depreme dayanıklı olmayan konutlar için dönüşüm projeleri hızlandırıldı. Bununla birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından da kişilerin konutlarındaki risk oranlarının tespiti için harekete geçildi.

UZMAN İSİMDEN O İL İÇİN 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM UYARISI GELDİ!

İstanbul ili için yapılan bu uyarıların yanı sıra yayımlanan son risk haritası çerçevesinde uzman isim tarafından İzmir için de bir uyarı yapıldı. Buna göre; Mühendislik Fakültesi Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Genel Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, risk bulunan ve 6 senedir üzerinde çalıştığı fay hattına ilişkin bilgilendirmelerde bulundu.

Belirtilen fay hattının Doğanbey’den başlayıp Bornova’ya kadar devam eden fayın yaklaşık 50 kilometre uzunluğa sahip olduğunu ifade eden Sözbilir, “2000 yılından bu yana ihlal edilmediği için orada çatlağın yakın gelecekte kırılması yüksek bir ihtimal” ifadeleri ile 7,1 büyüklüğünde deprem üretme riskinin bulunduğuna değindi.

“DAHA HIZLI ÖNLEM ALMAMIZ GEREKİYOR!”

Önceki yaşanan deprem felaketlerine değinerek, İzmir için gerekli olan önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayan Özbilir, “1999 yılındaki depreminden sonra sivil toplum kuruluşları ve belediyeler tarafından çok önemli çalışmalar yürütüldü. Ama her şeyden önce Elazığ, 6 Şubat veya Van depremleri, depreme hazır olmadığımızı gösterdi. Daha hızlı önlem almamız gerekiyor.

Toplum olarak deprem sırasında ve sonrasında ne yapmamız gerektiği konusunda daha bilinçli olmamız gerekiyor. Kentsel dönüşüme yönelik yol haritası geliştirilmelidir. Her ilin kendine ait dönüşüm çerçevesi olmalıdır. Afet Riskinin Azaltılmasına Yönelik İl Planı ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı 81 il için 2020 yılı sonunda tamamlandı.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

DEPREME HAZIRLIKLIYIZ DEME İHTİMALİMİZ YOK!

Son olarak depreme hazırlık konusunda da gerekli olan önlemlerin alınması gerektiğinden bahsederek, “İzmir için 127 eylem vardı. Bu tedbirler tamamlanmazsa “Depreme hazırlıklıyız” deme ihtimalimiz yok. Fay, zemin ve binası üçlüsünün yakından analiz edilmesi gerekmektedir.

Hatalarımızı kabul etmeye devam etmeliyiz çünkü biz birlikte yaşayan varlıklarız. Faylar için Türkiye çapında bir proje başlatıldı. Toprakla ilgili problemler bizim için çok önemlidir. “Özellikle denize yakın yerlerde sıvılaşma riski var.” ifadelerine yer verdi.

Haber bültenimize kayıt olun

Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!

Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı okuyun.

İlgili Haberler

https://www.haberxr.com