Erzincan Medya
Erzincan

Erzincan

Erzincan

Perşembe

20°/

Cuma

20°/ 12°

Cumartesi

15°/ 11°

Pazar

21°/ 10°

Pazartesi

15°/

Salı

18°/

Erzincan Medya

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Öğrencilerin ürünleri sofrada

Yayınlanma:
ABONE OL
Öğrencilerin ürünleri sofrada

Kış aylarında yetiştirilen sebzeler okula ve öğrencilere döner sermaye aracılığı ile katkı sağlıyor.

Okulda teorikte gördükleri eğitimi okul bahçesindeki serada pratiğe döken öğrenciler, öğretmenlerinin katkılarıyla ürettikleri fideleri satıp döner sermayeye katkı sağlıyor.

Erzincan’da Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde kış aylarında yetiştirilen sebzeler okula ve öğrencilere döner sermaye aracılığı ile katkı sağlıyor.

Erzincan’da tarım üretiminde ölü sezon olarak değerlendirilen Ocak – Şubat aylarında da üretimin yapılabileceğinin mesajını vermek, ürünlerin bölgede gelişmekte olan seracılığa katkı sunmak, çiftçilere örnek teşkil etmesi amacıyla çalışmalar yapılan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde öğrenciler teorik ve uygulamalı olarak çalışma yaptıkları seralar da ürettikleri ürünleri hasat etmeye başladılar.

Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tohumdan fideye, fideden de sebzeye dönüşen ürünlerin her aşamasında yer alarak hem üretim yapıyor hem de bilgilerini perçinliyorlar.

Öğrenci Çilem Uludağ (16): “Burada tarım dersimizde teorik derslerimizi öğrendikten sonra bilgilerimizi harmanlamak için burada uygulama derslerinde öğretmenlerimiz ile birlikte seramıza geliyoruz. Seramız da bir çok ürünümüz var. Bu ürünlerimizin ekimden hasata kadar tüm bakım ve işlemlerini sulamasını, gübrelemesini biz yapıyoruz. Öğretmenlerimiz bize ne yapmamız gerektiğini söylüyor. Bizlerde öğretmenlerimiz yardımıyla yapmamız gerekenleri yapıyoruz. Hasat zamanı geldiğinde ürünlerimizi almak isteyen öğretmenlerimiz ve öğrenciler olduğunda ürünlerimizin satışını yapıyoruz. Burada öğrendiklerimizin bize günlük hayatımızda da faydası oluyor. Çoğu öğrenci arkadaşlarımız köyde ikamet ettikleri için evde ailelerine de bahçe bakımında yardımcı oluyorlar” dedi.

Öğrenci Muhammet Eren Ağgün (15): “Burada hocalarımızla gördüğümüz dersleri uygulamalı şekilde yapıyoruz. Burada yetiştirdiğimiz bitkilerle döner sermaye aracılığı ile okulumuza katkı sağlıyoruz. Burada öğrendiğim bilgilerle köyde dedemlere yardımcı oluyorum. Onlara tarım alanında yardımcı oluyorum” dedi.

Öğrenci Ulaş Ercan (15): “Ailem çiftçilikle uğraştığı için burada öğrendiğim bilgileri orada da kullanabiliyorum. Bu okula gelme amacımda buydu. Bu yaz gübreleme açısından okulda öğrendiğim gübreleme tankı modelini aileme de gösterdim ve bilmediğimiz bir yöntemi öğrenmiş olduk. Tarım alanında kendi aileme de katkıda bulundum. Okulda öğrendiklerim işime yarıyor. Bunu da anlamış oldum” dedi.

Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Karataş, okulun üç alanı olduğunu ve uygulamam sahalarının olduğunu söyleyerek: “Okulumuzda 3 alanımız var. Hayvan sağlığı ve yetiştiriciliği, laboratuvar alanı bir de tarım alanı. Şuan da uygulama sahamız olan seralarımızdayız. Seramızda tarım alanımız ile ilgili öğretmenlerimiz rehberliğinde öğrencilerimiz öğrendikleri teorik dersleri burada uygulama yapıyorlar. Uygulamamızda ürünlerimizden öğrencilerimiz öğretmenlerimiz eşliğinde sıfırdan tohumlanmasından yetiştirilmesine, sulamasına, ürünlerimizin burada takdimine kadar bulunuyorlar. Burada ki ürünlerimizde döner sermayemiz aracılığı ile öğretmenlerimize, velilerimize ve Erzincan halkına arz ediyoruz. Çok başarılı çalışmalarımız var” dedi.

Öğrenci Kardelen Tok (15): “Burada gördüğümüz eğitimleri kendi evimizde ve bahçemizde uyguluyoruz. İşlediğimiz derslerden kaynak çıkarıyoruz. Burada ziraat yada her hangi bir meslek ile ilgili bilgileri alıp staj zamanımızda bunları uyguluyoruz. Okulda aldığımız bilgiler kendi hayatımızda bana yardımcı olacak” dedi.

Okul Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi, ise her sene 50 öğrencinin okuldan mezun olduğunu ve tarım alanında ki en son gelişmeleri öğrencilere aktardıklarını ifade ederek: “Okulumuz tarım alanı, Anadolu Meslek Programı ve Anadolu Teknik Programı olmak üzere iki programdan oluşmaktadır. Bu programlardan yaklaşık olarak yıllık 50 tane öğrenci mezun etmekteyiz. Mezun ettiğimiz öğrencilerimiz teknisyen unvanı ile alanlarında bir çok yerde çalışmaktadırlar. Bölge olarak eksi 20 dereceleri gören bir bölgedeyiz. Bu sıcaklıklarda biz serin iklim sebzelerini yetiştirmekteyiz. Yetiştirdiğimiz ürünleri okulumuzun döner sermayesi aracılığıyla da pazarlamaktayız. Böylece ülkemiz ekonomisine de katkı sağlamaktayız. Serin iklim bitkilerini yetiştirdikten sonra ilkbahar döneminde de fide üretimi gerçekleştirmekteyiz. Akabinde yaz döneminde domates, biber, patlıcan gibi ürünlerde burada ürettikten sonra tekrardan kışlık sebze ekimine başlamaktayız. Yılın 8 ayı aktif olarak burada üretim gerçekleştirmekteyiz. Şuan da yaklaşık 10 çeşit sebze üretimi gerçekleştirdik. Halkımıza sunduk. Gençlerimize burada dünyada gelişen tarım da ki teknik ve teknolojiyi yakından takip ederek bu gelişmeleri öncelikle öğretmenlerimize daha sonra da öğrencilerimize öğreterek bu alanda ki gelişimi hızlandırmaktayız. Bölgemize tarım meslek lisesi olarak bölge çiftçilerimize bir ivme kazandırma hedefindeyiz” dedi.  

Haber bültenimize kayıt olun

Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!

Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı okuyun.

İlgili Haberler

https://www.haberxr.com