Ev sahipleri ile kiracılar son yıllarda çok daha fazla karşı karşıya gelmeye başladılar. Kiracılar yüksek kira sarmalının tam ortasına düşmemek için oturmuş oldukları evden çıkmak istemiyorlar. Ev sahipleri ise her yıl kiracı değiştirip yüzde 25 kira zammı sınırı engelini aşarak çok daha yüksek kira geliri elde etmek istiyorlar. Çıkarlar çatışınca da ev sahipleri ile kiracılar karşı karşıya geliyorlar.
YASAL HAKLAR BİLİNMELİ!
Kiracılık meselesinde haksızlığa uğramamak veya avantajını karşı tarafa vermemek için hem ev sahipleri hem de kiracılar yasal haklarını bilmeleri gerekiyor. Yasal hakların bilinmesi durumunda kiracılar ise daha fazla avantajlı oluyorlar. Türkiye’de uygulanan kat mülkiyeti kanunu tamamen kiracı dostu bir yasa olarak değerlendiriliyor. Haliyle kiracılar da bu yasal hakları kullanarak kendilerine avantaj alanı açabiliyorlar.
10 YIL KURALI YANLIŞ BİLİNİYOR
Türkiye’de ev sahiplerinin kiracıları 10 yıllık kira sözleşmesinin dolması ile beraber herhangi bir gerekçe göstermeden evden çıkarabileceklerine dair yanlış bir bilgi doğru olarak biliniyor. 10 yıl kuralı uygulanıyor ama bunun karşılığı tam 10 yıla isabet etmiyor. Kiracı eve girdikten sonra 10 defa yıllık olarak kira sözleşmesini otomatik olarak uzatma hakkına sahiptir. Ev sahibi bu süre içerisinde kira sözleşmesini sona erdirme gibi bir hakka haklı gerekçeleri yoksa sahip değiller. Dolayısıyla kirasını düzenli ödeyen, kira zammını yasal sınırın altında yapmayan, eve iyi bakan, komşuları ile iyi geçinen, ev sahibine saygılı davranan bir kiracı kira sözleşmesini 10 defa otomatik olarak gerekçesiz uzatma hakkına sahiptir. Kiracının ilk yılı da hesaba katıldığında 11 yıl boyunca o evde sorunsuz bir şekilde oturma hakkına sahip olunuyor. 12. yıl başlamadan ise ev sahibi kiracıyı gerekçe göstermeden evden çıkarabilir ama 11 yıllık sürede ev sahibinin özel durumlar harici yapabileceği bir şey yok.
Kiracı 11 yıl boyunca aynı evde yasal haklarını kullanarak oturduktan sonra 12. yıl ev sahibi ondan evi tahliye etmesini isteyecektir. Bu durumda ise kiracı direnip ev sahibinin bu hakkını mahkeme kararı ile kullanmasını sağlamaktadır. Bu mahkeme süreci de 2 yıl devam etmektedir. Bu şekilde kiracı o evde toplamda 13 yıl sorunsuz bir şekilde oturmuş olacaktır ve ev sahibinin de elinden bir şey gelmeyecektir.