Bayram müteakipinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) ajandası oldukça yoğun olacak. Bu gündem maddelerinin en öne çıkanı, ev emekçisi kadınların sosyal güvenlik haklarına ilişkin düzenlemelerdir. Yeni tasarıya göre, ev hanımlarının emeklilik başvurularında, sigorta primlerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacak. İşte bu düzenlemenin ayrıntıları:
TBMM, bayram sonrası, ev emekçisi kadınların emeklilik koşullarını iyileştirmeye yönelik ciddi bir mesai harcayacak. Planlanan düzenleme kapsamında, isteğe bağlı olarak ödenen sigorta primlerinin üçte biri, devlet garantisi altına alınacak.
Günümüzdeki asgari ücret baz alındığında, en az ödenebilecek isteğe bağlı sigorta primi miktarı 6.400,80 TL olarak belirlenmişken, devletin bu kapsamda sağlayacağı mali destek 2.133,60 TL olacak.
Bu sayede ev hanımları, aylık 4.267,20 TL ödeyerek emeklilik haklarından yararlanabilecekler.
Bunun yanı sıra, kadınların emeklilik yaşının, çocuk sayılarına bağlı olarak esnek hale getirilmesi de masada. Bazı meslek gruplarında uygulanan yıpranma payı, çocuk sahibi çalışan kadınlar için de benzer bir modelle uygulanabilir.
Ayrıca, Bağ-Kur kapsamındaki küçük esnafların uzun süredir talep ettiği prim günlerinin standartlaştırılması da önemli bir gündem maddesi olarak karşımıza çıkıyor. Beklenen düzenleme, küçük esnafların emeklilik için gerekli olan 9.000 prim gününü, SSK’lı çalışanlarınkinden farksız, 7.200 güne indirgemeyi hedefliyor.
Bu düzenleme, 10 veya daha az çalışanı bulunan küçük işletmeler için geçerli olacak. Eğer düzenleme genişletilirse, 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olan erkek esnaflar ve bu tarihten sonra sigortalı olan hem erkek hem de kadın esnaflar için, prim günü şartı 9.000’den 7.200’e düşürülecek. Bu tarihten sonra sigortalı olanların ise, sigortalılık başlangıç tarihine göre belirlenen yaşları tamamlamaları gerekecek.