Erzincan’ın İliç ilçesinde yer alan ve Türkiye’nin en büyük altın madenlerinden biri olan Çöpler Altın Madeni’nde sekiz aydır devam eden rehabilitasyon çalışmaları sona yaklaşıyor. Maden sahasında yeni güvenlik önlemleri alınırken, üretim sürecine geçiş için hazırlıklar hız kazandı.
Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni, yaşanan toprak kaymasının ardından sekiz ay boyunca üretimi durdurarak, kapsamlı bir rehabilitasyon sürecine girdi. Anagold Madencilik tarafından işletilen maden sahasında iş sağlığı ve güvenliği süreçleri yeniden değerlendirilerek, olası risklere karşı ek önlemler alındı. Maden, kısa süre içinde tekrar üretime başlamaya hazırlanıyor.
Tamamen Sülfit Tesisi ile Üretim Yapılacak
Daha önce yüzde 89 oranında sülfit tesisi ve yüzde 11 oranında yığın liç yöntemi ile üretim yapan madende artık tamamen sülfit tesisi kullanılacak. Bu değişiklik, çevre dostu ve daha güvenli bir üretim yöntemi olarak öne çıkıyor. Ayrıca, 2026 yılında başlaması planlanan Çöpler Genişleme Projesi kapsamında, maden sahasına yaklaşık 580 milyon dolarlık yatırım yapılacak.
Güvenlik ve Çevresel Tedbirler Güçlendirildi
Anagold Madencilik, maden sahasında güvenliği artırmak amacıyla 7/24 çalışan dört jeoradar sistemi kurdu. Bu sistemler, olası riskleri anında tespit ederek, operasyonların güvenliğini sağlıyor. Ayrıca, maden sahası ve çevresindeki hava kalitesi ve yeraltı suları düzenli olarak izleniyor. İlgili bakanlıkların denetiminde yapılan testlerde, bugüne kadar herhangi bir olumsuz sonuç elde edilmedi.
Anagold Madencilik Çöpler Maden Sahası Genel Müdürü Oğuz Atıl Karamercan, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, toprak kayması sonrası alınan önlemleri anlattı. Karamercan, “Yaşanan üzücü olaydan hepimizin ders aldığını belirterek, iş sağlığı ve güvenliği süreçlerini yeniden gözden geçirdik. Tüm süreçleri yeniden değerlendirerek yeni teknolojilerle güvenlik önlemlerimizi güçlendirdik. Maden çevresel, işletme ve üretim bakımından çalışmaya hazır durumda.” ifadelerini kullandı.
Gelecek Yatırımlar ve Planlar
Anagold Madencilik, Türkiye genelindeki yatırımlarını artırmayı hedefliyor. Önümüzdeki beş yıllık süreçte, Türkiye’de 2,3 milyar dolarlık yatırım yapılması planlanıyor. Bu yatırımların 1,5 milyar dolarlık kısmı Erzincan’a yönlendirilecek. Çöpler Maden Sahası, yeniden üretime başladığında 3 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayacak ve bölge ekonomisine büyük katkı sunacak.
Türkiye’nin En Büyük Altın Madeni
Erzincan İliç’te 2009 yılından bu yana faaliyet gösteren Çöpler Altın Madeni, Türkiye’nin en büyük altın madenlerinden biri. Bugüne kadar 94 ton altın üreten maden, ülke ekonomisine 4,6 milyar dolar katkı sağladı. Anagold, bu gelirin %91’ini Türkiye ekonomisine geri kazandırdı.
Bölge Halkına Sosyal Katkılar
Çöpler Altın Madeni, yalnızca ekonomik katkılarıyla değil, aynı zamanda bölgedeki sosyal kalkınma projeleriyle de öne çıkıyor. Maden sahasının faaliyete geçtiği dönemde, İliç’te Yeni Çöpler Köyü kurularak, köy halkının yaşam kalitesi artırıldı. Maden, dolaylı olarak 50 bin kişiye ekonomik fayda sağladı.
Anagold Madencilik, rehabilitasyon çalışmalarını tamamladığında, Çöpler Madeni hem bölge ekonomisine hem de Türkiye’nin altın üretimine büyük katkılar sunmaya devam edecek.