Erzincan Medya
Erzincan

Erzincan

Erzincan

Pazar

14°/

Pazartesi

/

Salı

12°/

Çarşamba

17°/

Perşembe

20°/ 10°

Cuma

21°/ 12°

Erzincan Medya

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

6 Soruda Kanal Tedavisi

Yayınlanma:
ABONE OL
6 Soruda Kanal Tedavisi

Kanal tedavisi, dişin iç yüzeyinde oluşan çürüklere enfeksiyonun eşlik ettiği durumlarda uygulanmaktadır. Diş çürükleri, iç yüzeyde bulunan canlı pulpa tabakasına kadar ulaştığında kanal tedavisine başvurulmalıdır. Bu işlem sayesinde dişin çekilmesine gerek kalmadan problemin çözülmesi sağlanmaktadır. Çürük ve enfeksiyon durumlarında en sık uygulanan tedavi yöntemlerinden olan kanal tedavisi, mutlaka uzmanlar tarafından uygulanmalıdır. Özellikle dişlerindeki çürüklerden yakınan kişilerin merak ettikleri kanal tedavisini 6 soruda cevaplandırıyoruz.

Kanal Tedavisi Nedir? Ne Demek?

Tıp dilinde endodontik tedavi olarak da adlandırılan kanal tedavisi, çürüğün pulpa dokusuna kadar ulaştığı ve enfeksiyona yol açtığı durumlarda uygulanmaktadır. Dişin üst kısmından açılan minimal delikler sayesinde enfekte olan pulpa dokusu dışarıya çıkarılmaktadır. Diş sinirleri de bu operasyon esnasında alınmaktadır. Diş sinirleri, sıcak ve soğuğu algılamak dışında herhangi bir görev üstlenmedikleri için tedavinin olumsuz bir yanı yoktur.

Dişin üst bölümünden açılan delikler sayesinde temizlenen boşluk, kanal tedavisinin tamamlanmasının ardından şekillendirilmekte ve dolgu malzemeleri ile kapatılmaktadır. Dişi etkisi altına alan enfeksiyon ciddi boyutlarda ise kalıcı dolgu uygulaması öncesinde açılan boşluğa enfeksiyon giderici ilaç yerleştirilmekte ve üzeri geçici dolgu ile kapatılmaktadır. Enfeksiyon giderildikten sonra kalıcı dolgu yapılarak işlem tamamlanmaktadır.

İLGİLİ HABER Güncel PDF İndir

Kanal tedavisi, dişi etkisi altına alan çürük durumlarında uygulanmaktadır. Diş kökünün iltihap ya da mikroorganizmalar nedeniyle tehlike altında olduğu durumlarda da kanal tedavisine başvurulmaktadır. Bu tedavinin ilk hedefi, çürük ve iltihap sonucu oluşabilecek diş kaybını önlemektir. Tedavi sonrasında diş fonksiyonları normal şekilde devam ederken çene kemiğinin sağlığı da korunmaktadır.

Kanal Tedavisine Hangi Durumlarda Başvurulur?

Dişte meydana gelen çürükler, mine ve dentin tabakasını geçerek pulpaya ulaştığında kanal tedavisine başvurulmaktadır. Dişin içinde yer alan pulpa tabakası, dişin beslenmesinden sorumlu damarları ve sinirleri barındırmaktadır. Diş çürüğü pulpaya ulaştığında enfeksiyon oluşmaktadır. Bu enfeksiyon ise dişin yanı sıra ağız sağlığını da tehdit etmektedir. Kanal tedavisi ile diş kaybı engellenirken kemiklerin hasar görmesi önlenmektedir.

Kanal tedavisi, olası diş kaybını önlediği için ağız ve diş sağlığı açısından hayati bir öneme sahiptir. Bu tedavi sayesinde sorunlu dişin sağlığı korunmakta ve işlevini yerine getirmeye devam etmesi sağlanmaktadır. Üstelik çene kemiğinin enfeksiyona bağlı hasar görmesi engellenmektedir.

Diş kayıpları yaşayan kişiler, bu durumu estetik bir kusur olarak değerlendirmektedir. Dolayısıyla kişiler özgüvenlerini yitirebilmekte ve kendilerini sosyal hayattan izole edebilmektedir. Bu tür sorunların yaşanmaması ve daha ciddi tedavi yöntemlerine gerek duyulmadan çözümlenebilmesi için kanal tedavisine başvurulmaktadır.

Kanal Tedavisi İçin Hangi Doktora Başvurulur?

Kanal tedavisi, diş hekimi veya endodontist tarafından gerçekleştirilmelidir. İnternet üzerinden sağlık araması gerçekleştiren pek çok kişi, rahatsızlıkları ya da hastalıkları için en uygun doktoru bulmakta zorlanmaktadır. Dolayısıyla bu kişilerin tanı ve tedavi için geç kaldıkları görülebilmektedir. Kanal tedavisinden yararlanmak için diş hekimlerine başvurmak istiyor ancak en uygun hekimi bulmakta zorlanıyorsanız hemen Medyland’ı keşfetmelisiniz.

Online randevu platformu Medyland; Türkiye’nin dört bir yanındaki doktorları, klinikleri ve hastaneleri tek bir çatı altında birleştirmektedir. Medyland platformu üzerinden kanal tedavisi İstanbul ya da kompozit dolgu İstanbul gibi bölgesel aramalar yaparak size en yakın ve en uygun doktorları listeleyebilirsiniz. Alanında uzman, en çok ziyaret edilen doktorları keşfederek güvenilir bilgilere ulaşabilir, tek bir tıkla randevu oluşturabilirsiniz. Üstelik tüm bu işlemleri ücretsiz şekilde gerçekleştirebilirsiniz!

Hastalar, Kanal Tedavisi Esnasında Ağrı Hisseder Mi?

Kanal tedavisine başlamadan önce sorunlu diş bölgesinin uyuşması için lokal anestezi uygulanmaktadır. Hastalar bu sayede işlem esnasında herhangi bir ağrı veya acı hissi duymamaktadır. Kanal tedavisi prosedüründe yapılan müdahalelerin tümü, dişteki sorunu çözmek ve rahatlatmak içindir. Çürük ve enfeksiyon problemleri bulunmasına rağmen tedavi için geç kalındığında yaşam standardını düşüren ağrılar ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden mutlaka zaman kaybetmeden diş hekimlerine başvurulmalıdır.

Kanal Tedavisi Kaç Seans Sürer? Seanslar Kaç Dakikadır?

Kanal tedavisi prosedürünün kapsamı hasta özelinde değişmekle birlikte her seans ortalama 45-60 dakika sürmektedir. Çürüğün oluştuğu dişte kaç kanal bulunuyor? Sorunlu diş ağzın hangi bölgesinde yer alıyor? Enfeksiyonun boyutu ciddi mi? gibi sorular yanıtlandıktan sonra tedavi süreci hakkında planlama yapılmaktadır. Pulpanın enfeksiyondan etkilendiği vakalarda genellikle 2 seansa ihtiyaç duyulur. İlk seansta diş kanalı temizlenir. Ancak enfeksiyonun giderilmesi için açılan boşluğa ilaç enjekte edilmesi gerekebilir. Bu nedenle seans sayısı ikiye çıkarılır ve diş yüzeyi geçici dolgu ile kapatılır. İkinci seansta geçici dolgu çıkarılır, enfeksiyon varlığı kontrol edilir. Enfeksiyon tamamen giderildi ise kalıcı dolgu yapılır ve diş şekillendirilir.

Kanal Tedavisi Kalıcı Mıdır?

Kanal tedavisi, normal şartlarda ömür boyu sağlıklı kullanım sunan bir yöntemdir. Ancak ağız ve diş sağlığı için ihtiyaç duyulan bakım yapılmazsa, çürük oluşumu devam ederse ya da tekrarlayan enfeksiyonlar görülür ise kalıcılık süresi azalmaktadır. Bu nedenle, ağız ve diş sağlığını korumaya özen gösterilmeli, belirli periyotlarla muayene olunmalıdır.

Haber bültenimize kayıt olun

Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!

Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı okuyun.

İlgili Haberler

https://www.haberxr.com