Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi’nde Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın katılımıyla “Bir Osmanlı Âlimi Eğinli Ebu Sehl Numan Efendi’nin konu edildiği panel düzenlendi.
Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen programa YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, üniversite yönetimi, öğrenciler ve davetliler katıldı.
Moderatörlüğünü Prof. Dr. Abdülkadir Gül’ün yaptığı panelde Doç. Dr. Kahraman Şakul ve Dr. Rukiye Özdemir konu hakkında açıklamalarda bulundu.
Panelde açılış konuşmasını yapan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Bugün Erzincan’ımız ve Üniversitemiz için çok anlamlı ve tarihi bir gün olduğunu belirtti. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, konuşmasında şunlara yer verdi: ‘2006 yılında Anadolu’da Bir Dünya Üniversitesi’ öz-ülküsüyle yola çıkan, gelişerek bu günlere gelen ve gelişmesini devam ettiren genç üniversitemiz, kalite güvence sistemini bütün birimlerimizde uygulamaya koyarak, yapılan çalışmalar ve performans analizleriyle Üniversitemiz kendini tanımış, gelişmeye açık yönlerini tespit etmiş, hem akademik hem de idari yapılarda atmış olduğu stratejik adımlarla eksikliklerini gidererek önemli sıçramalar yapmıştır. 2 Kurumsal ve birimler bazında da akreditasyon için önemli adımlar atılmıştır.
EBYÜ DEVLET ÜNİVERSİTELERİ İÇERİSİNDE ATIF PUANLAMASINDA 10. SIRADA YER ALDI
Bu adımlardan birkaçına örnek verecek olursak Son dönemde sergilediği akademik performansı ile Times Higher Education World University Rankings, U.S. NEWS & World Report, SCIMAGO gibi saygın sıralamalarda başarı elde eden Üniversitemiz, son olarak Haziran ayı başında yayınlanan Asya Üniversiteleri sıralamasına da ilk defa girerek önemli bir başarı elde etmiştir. Türkiye’den 66 üniversitenin yer aldığı sıralamada, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi devlet üniversiteleri içerisinde atıf puanlamasında 10. sırada yer alma başarısını göstermiştir. Bu sonuç üniversitemizde yapılan yayınların niteliğini göstermektedir ki buradan katkıda bulunan tüm akademik ve idari personelimizi tebrik eder, teşekkürlerimi sunarım. AK Parti Genel başkan Vekilimiz Binali, Yıldırım, Üniversitelerimizin en önemli misyonlarından birisi de bulundukları ilin önceliklerini tespit ederek çözüm yollarını bulmak, hem ilin hem de ülkemizin gelişmesine katkıda bulunmaktır. Bu bağlamda, Üniversite-Sanayi işbirliği kapsamında bir çok proje gerçekleştirilmiş ve bu çalışmalar artarak devam etmektedir. Yine ilimiz potansiyel önceliklerinden olan gelecekte bütün dünyanın sıkıntısını yaşayacağı tarımsal üretim ile ilgili olarak Üniversitemizde geçtiğimiz yıl “Gıda ve Tarımsal Ürünler 3 Araştırma Merkezi” kurulmuş ve bu alanda çalışma yapanlara da gerekli destek verilmeye başlanmıştır. Yine zat-ı alinizin destek ve himayelerinde hem Erzincan için hem de ülkemizin kaçınılmaz gerçeği olan depremle beraber yaşayabilmek için “Deprem Teknolojileri Araştırma Enstitüsü” nün müracaatı Başkanlığınıza yapılmıştır.
Üniversitemiz, yalnızca kendi ilimiz ile ilgili değil aynı zamanda ülkemiz için hayati önem taşıyan Milli Savunma Sanayinin önemli kuruluşları ( Aselsan, Baykar Savunma, Havelsan, Roketsan, Tusaş ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm ofisi) ile işbirliği protokolleri imzalamış, ilgili sektör elemanları ve öğretim elemanlarımız tarafından ortak çalışmalar başlatmıştır. Aynı zamanda bu sektörlerin ihtiyaçları doğrultusunda öğrenci yetiştirilme sürecine de girilmiştir. Sayın Başkanım, değerli konuklar, İki yıl dünyayı kasıp kavuran pandemi süreci içerisinde bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de uygulanan; uzaktan eğitim konusunda Üniversitemiz başarılı bir sınav vermiştir. Uzaktan eğitimin başladığı günden günümüze kadar sürekli iyileştirilmeler yapılmış, olumlu yönde önemli mesafeler kat edilmiştir. Görünen o ki bundan sonraki süreçte bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de 4 uzaktan eğitim bazı alanlarda kalıcı hale gelecektir. Üniversitemiz, özellikle Lisansüstü eğitimde ve seçmeli derslerin bazılarında bu süreci başlatmış, daha kalıcı ve sorunsuz yürütülmesi için çalışmalarını yürütmektedir. Yine Üniversitemizde son iki yıl içerisinde uluslararası öğrenci sayısı 1000 (binin) üzerine çıkarılmış ve bundan sonraki yıllarda da bu sayının artarak devam etmesi için çalışmalarımız devam etmektedir.
ULUSLARARASI TÜRK DÜNYASI SEMPOZYUMU YAPILACAK
Üniversitemiz 09-12 Ekim 2022 ‘de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla, Türk Dünyası Aksakallar Konsey Başkanı AK Parti Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım’ın himayelerinde yaklaşık 43 ülkeden 600’e yakın davetlinin katılımıyla “ULUSLARARASI TÜRK DÜNYASI SEMPOZYUMU” adıyla çok önemli bir organizasyona ev sahipliği yapmanın heyecanı içerisindeyiz. Eğitim-öğretim, Ar-Ge, Toplumsal Katkı ve Uluslararasılaşma gibi temel misyonumuzu en iyi şekilde geliştirmemizin yanında, üniversitemizin çevreye karşı duyarlı, yeşil ve temiz kampüs, sıfır atık çalışmalarıyla “Gümüş Belgeye”de sahip olduğunu da buradan duyurmak isterim. Üniversitemizin bütün birimlerinin yaptığı başarılı çalışmalarla ilgili söylenecek daha bir çok şey var fakat daha fazla zamanınızı almadan, sözlerime son verirken, zatı-alinizin göreve geldiğinin hemen ardından gerçekleştirdiği norm kadro düzenlemesi ve kadrolarda üniversitemize sağladığınız katkılarınızdan, ülke gerçeklerini göz önüne alarak uygulamaya koyduğunuz; “Yükseköğretim kurumlarına girişte baraj puanın kalkması” , “öğrenci affı”, “Akademik yabancı dil desteği”, Üniversiteler arası Akademik hareketlilik ve bunun gibi birçok çalışma başlatmanızdan dolayı Üniversitemiz ve kendi adıma şükranlarımı sunuyorum’ dedi.
HEDEF ARAŞTIRMACI ÖĞRENCİ SAYILARINI ARTTIRMAK
Konuşmasını yapmak için kürsüye gelen YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar: önümüzdeki yıllarda sadece üniversite değil bütün dünyada yüksek öğretime yönelik talebin olacağını düşünüyoruz. Bu eğilim bu beklentiyi ifade ettiğim gibi Türkiye’ye mahsus değil bu talep büyün dünyada gördüğümüz tespit ettiğimiz bir husus. Genç nüfusa sahip bu ülke vatandaşlarının daha fazla yüksek öğrenim imkânlarından istifade edebilmeleri için bütün imkânlarımızı zorlamaktır. Yüksek öğretim kurumları sınavında umuyoruz bu sene öğrencilerimiz beklenen başarıları gösteriler. Üniversitelerde öğrenci olarak kalırlar. Amacımız, büyün kontenjanları doldurmak değil. Araştırmacı öğrenci sayılarını arttırmak.
Konuşmasının devamında Özvar, ‘Ebu Sehl Numan Efendi. Muhtemelen 17. Yüzyılın sonu 18. Yüzyılın hemen başlarında doğmuş olmalıdır. İlim geleneğiyle teması olan bir aileye mensup olduğu anlaşılan Numan Efendi’nin babası çok küçük yaşlarda kaybettiğini biliyoruz. Okuma yazma ile Arapça lisanını annesinden öğrenmiş. Oğlu Numan Efendi’yi ilimle yetiştirmek istemesinden annesinin de bilgili ilim sahibi bir kadın olduğunu fark ediyoruz. Divriği’de mantık ve edebiyat Diyarbekir’de fıkıh, kelam ve geometri okuyor. 1735’e dek Tebriz 1737’de Kefe’ye şehir ve ordu kadısı. 1739 Belgrad Antlaşması’nın akabinde Tuna sınırlarının yeniden tayini hususu için görevlendiriliyor. 1741’de İstanbul’a dönüyor. 1742 yılında müderrislik ruusunu alıyor. İhtila’arın çözümünde etkili bir molla: İzmir, Andros ve Kıbrıs’a gönderiliyor. Başarılı oluyor. Aynı tarihte Nadir Şah ile yapılan antlaşma esbebiyle İran’a elçi olarak gönderilen Kesriyeli Ahmed Paşa’nın yanında ordu kadısı. İthal ikamesine dayalı yerli ve milli teknoloji hamlesinin ilk örneklerinden biri olarak Numan Efendi’nin Mesaha Tabla Aleti. 1739 Belgrad Antlaşması. Tuna ve Sava nehri arasında kalan adaların, iki devletten hangisine daha yakın olduğunu tespit edilecek ve sınırlar belirlenecek. Avusturyalıların elinde bir alet var. Osmanlıların elinde ise herhangi bir ölçüm cihazı yok. Sınır Mollası Numan Efendi Avusturyalıları gizlice gözlemleyerek bir benzerini yapıyor. Bu girişim, Osmanlı haritacılığında da hem teknik hem de tasavvur bakımından bir ilke işaret ediyor’ diye konuştu.