Türkiye’de torba yasa hakkında son dakika gelişmeleri merak ediliyor. 55 maddesi onaylanan 86 maddelik yasanın kalan maddelerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşüleceği tarih için geri sayım devam ederken 3600 ek gösterge, ev hanımlarına prim desteği, SSK Bağkur prim eşitlemesi gibi çalışmaların yer aldığı 2. torba yasa gelişmeleri için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan açıklamaları yakından takip ediliyor.
55 maddenin kabul edilmesinin ardından kalan maddelerin TBMM’den geçerek yürürlüğe gireceği tarih araştırılıyor. 3600 ek gösterge, ev hanımlarına prim desteği, SSK Bağkur prim eşitlemesi gibi önemli düzenlemelerin içinde yer aldığı yasa, TBMM sürecinin tamamlanması akabinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Bu çerçevede detaylar merak konusu olurken gelişmeleri derledik.
ERKEN EMEKLİLİK, KADEMELİ EMEKLİLİK, EV HANIMLARINA EMEKLİLİK GELİYOR
2024 yılı emekliler yılı ilan edilirken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, erken emeklilik reformuna ilişkin çalışmaların yürütüldüğünü bildirmişti. 2024 Torba Yasa maddeleri ve içeriği merak edilirken yasalardan biri ‘kademeli emeklilik’ olarak karşımıza çıkıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, vatandaşların ve sosyal medyanın gündeminde yer alan iki konu ile ilgili açıklama yaptı.
Bakan Işıkhan, “Gündemimizde staj mağdurları ve kademeli emeklilikle ilgili bir çalışmamız yok.” ifadelerini kullandı. Torba yasadaki en önemli gündemlerden birinin ev hanımlarına emeklilik konusu olurken düzenlemeye göre ev hanımlarına yönelik 3’te 1 prim desteği kapsamında çalışmalar başlatılarak, isteğe bağlı sigorta kapsamında bir sistem kurulacak ve ev hanımlarına emeklilik hakkına kavuşacak. Bakan Işıkhan konuyla ilgili olarak “Ev kadınlarımızla birlikte bu toplamsal ekonomik yaşam içerisindeyiz. Ev kadınlarına yönelik 3’te 1 prim desteği kapsamında çalışmalarımızı başlattık.
Burada isteğe bağlı sigorta kapsamında bir sistem kuruyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın sözü. Biz bunu yerine getireceğiz. Bunda kesinlikle bir sapma olmayacak. Bunun zamanı ve şartları oluştuğunda zaten biz alandaki sendikalarımızdan, sivil toplum kuruluşlarından fikirler alacağız. Belli bir noktaya gelince Hazine ve Maliye Bakanlığımızın yetkilileri ile bir araya gelip düzenlemeyi hayata geçireceğiz. Zaman olarak da orta vadede bu yapılacaktır.” demişti.
Bağ-Kur’ların 9000 gün olan prim ödeme gün sayısını 7200 güne düşürme konusunda çalışmalarının da devam ettiğini aktaran Bakan Işıkhan, 3600 ek gösterge düzenlemesini en yakın zamanda hayata geçireceklerini de vurguladı. Ancak konuyla ilgili henüz bir gelişme bulunmuyor.