SGK’nın sunmuş olduğu emeklilik sistemleri, çalışanların hayalini kurduğu emekli yaşamına ulaşma yolunda çeşitli kolaylıklar sunuyor. Özellikle kısmi emeklilik modeli, daha az çalışma süresi ile emekli olma imkanı sağlıyor.
Türkiye’deki çalışanlar için emeklilik, uzun yılların ardından hak edilmiş bir rahatlama dönemi olarak görülüyor. Ancak, standart süreçler her zaman yeterli olmayabiliyor. İşte bu noktada, SGK’nın alternatif emeklilik yolları devreye giriyor. Kurum, bazı modellerle çalışanlara daha erken emeklilik fırsatı tanıyor.
Kısmi Emeklilik: Erken Emekliliğin Anahtarı
Kısmi emeklilik uygulaması, belli bir prim günü sayısını tamamlamış çalışanların, daha esnek koşullar altında emeklilik haklarını kazanmalarını sağlıyor. Bu sistemde, her bir çalışan için 7200 veya 9000 prim günü şartı aranmazken, daha kısa sürelerde emeklilik mümkün hale geliyor.
SGK, kısmi emeklilik kapsamında üç ayrı model sunuyor. Bu modellerle 10, 12.5 veya 15 yıl prim ödeyerek emeklilik olanağına sahip olunabiliyor. Bu süreler, kişinin işe başlama tarihine ve sigorta koluna bağlı olarak değişiklik gösteriyor.
EYT düzenlemesi altında yer almayan ancak gerekli prim gün sayısını dolduramayan bireyler, eğer 3600 gün prim ödemişlerse, yani 10 yıl süreyle, kısmi emeklilik hakkı kazanabiliyorlar. Diğer yandan, SSK’lılar 4500 gün prim ile, yani 12.5 yıl ödeme yaparak, Bağ-Kur kapsamındakiler ise 5400 gün şartı ile 15 yıl prim ödemiş olmak zorundalar.
Yaş Koşulu Kesin Çizgilerle Belirlenmiş!
Kısmi emeklilik sisteminde belirgin bir yaş sınırı bulunuyor. Kadınlar için 58, erkekler için ise 60 yaş sınırı esnetilmeden uygulanıyor. EYT ayarlamalarında bile, bu yaş koşulunda herhangi bir indirim yapılmamıştır.
Bu çerçevede, kısmi emeklilik ile elde edilecek maaşların düşük olacağı öngörülüyor. Mevcut sistemde, çalışanların büyük çoğunluğu asgari ücret seviyesinde ya da biraz daha yüksek bir düzeyde prim ödüyor. Bu durumda, emekli olduklarında alacakları maaşlar yüksek olmayacak; en düşük emekli maaşı 10.000 TL olarak belirlenmiş durumda.