Erzincan Medya
18° Erzincan

Erzincan

18°

Erzincan

Cumartesi

28°/ 18°

Pazar

26°/ 15°

Pazartesi

29°/ 14°

Salı

30°/ 17°

Çarşamba

29°/ 16°

Perşembe

27°/ 16°

Erzincan Medya

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Keneden Nasıl Korunulur

Yayınlanma:
ABONE OL
Keneden Nasıl Korunulur

Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Faruk Karakeçili, Erzincan’da gittikçe artan kene vakaları ve bu konuda ne yapılması gerektiği ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Kenenin bölgemizde çok arttığını dile getiren Doç. Dr. Faruk Karakeçili, “ Bizim bununla ilgili çalışmalarımız var. Bu keneler için belirli bir sıcaklık, belirli bir eğim, belirli bir akım olması gerekiyor. Kenelerden farklı hastalıklar bulaşabiliyor fakat tüm kenelerde virüs bulunmuyor, yani tüm keneler mikrop taşımıyor.

KENELERDEN KORUNMAK İÇİN NE YAPACAĞIZ

Keneler uçmaz ya da ağaçlardan üzerimize düşmez. Keneler yerdedir diyerek açıklamasını yapan Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Faruk Karakeçili, Çalı ve ot olan kırsal yerlerde bulunurlar. Gelip tırmanarak vücuda yapışıyorlar, yapıştıkları zamanda kafasını gömüp öyle kalıyorlar ama ağrı hissi olmaması ilginç tabi. Çoğu vatandaş çok sonradan fark ediyor. Kene yapıştığı zaman anestetik bir madde salgılıyor ve ağrı duygusu olmuyor. Bunun için korunmak önemli. Özellikle kırsal bölgelerde bulunan vatandaşların pantolon paçalarını çorap içine alması çok önemli, günlük kene kontrolü yapılmalı, kene, böcek kovucu ilaçlar var, bunları pantolon paçalarına sıkabilirler, bir yere gidildiğinde sık sık vücudu kontrol etmeliler, keneyi görebilmek için açık renk elbise giyilmeli, kapalı ayakkabılar ve vücudu örten elbiseler tercih edilmeli. Tekrar söylüyorum pikniğe giden insanların çocuklarını, varsa hayvanlarını ve kendi vücutlarını kontrol etmeleri çok çok önemli. Neden? Deminde dediğim gibi yapıştığı zaman fark edilmeyebiliyor. Keneyi ne kadar erken çıkarırsak o kadar riski azaltmış oluruz.

MİKROBU KAFASINDA DEĞİL VÜCUDUNDA TAŞIYOR

Eğer sağlık kurumuna yakın bir yerdeyseniz hemen oraya gidin ama eğer çok uzak bir yerdeyseniz bir cımbız veya benzer bir madde yardımı ile teknik açıdan çıkartın, orayı güzelce sabunlu su ile temizleyin. Biz bunun eğitimlerini hekim arkadaşlarımızla sürekli veriyoruz. Çıkarttığınızda kafası kalabilir kafasının kalması problem değil çünkü mikrobu kafasında değil vücudunda taşıyor. Daha sonra sıkıntı olursa sağlık kurumuna başvurun” diye konuştu.

Haber bültenimize kayıt olun

Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!

Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı okuyun.

İlgili Haberler