Her ay olduğu gibi bu ay da çiftçiler için verilen destek ödemelerine ilişkin bakanlıktan açıklama geldi. Yapılan açıklamalarda farklı alanlarda çiftçilerin hanelerine katkıda bulunulması amacı ile yapılan bu ödeme tutarlarına bir yenisi daha eklendi. Buna göre Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Nisan sonu için yapılacak olan ödemelerin başladığı ifade edildi. Belirtilen desteklerden faydalanan kişilerin de Mayıs ayına kadar ödemeleri alabileceği belirtildi.
TARIM BAKANLIĞI O KİŞİLER İÇİN ÖDEMELERİN HESAPLARA YATIRILDIĞINI DUYURDU!
Konuya ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda Nisan ayı ödemelerinin destek ödemesinden faydalanan çiftçiler için hesaplara yatırılmaya başlandığı ifade edilmişti. Bu kapsamda aktarılan bilgilere göre ise ödemesini henüz almamış kişilerin Mayıs ayının 10’una kadar ödemelerinin hesaplara aktarılacağı ifade edildi.
ÖDEME TUTARLARI BELLİ OLDU!
Bakanlık tarafından gelen bu duyurunun ardından çiftçiler için yapılan ödeme tutarlarının ne kadar olduğuna yönelik şu ifadelere yer verildi;
Buzağı desteği = 3 milyar 344 milyon 15 bin TL
Çiğ süt desteği = 1 milyar 11 milyon 71 bin 779 TL
Lisanslı depoculuk desteği = 32 milyon 155 bin 447 TL
Hayvan gen kaynakları desteği = 29 milyon 216 bin 20 TL
Sertifikalı tohum üretim desteği = 10 milyon 42 bin 754 TL
Düve alım desteği = 9 milyon 320 bin TL
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından konu hakkında yapılan bu ödeme açıklamalarının ardından vatandaşlar tarafından kimlerin destek ödemelerin faydalanabileceğine ilişkin merak edilenler de artmaya başladı. Buna göre gerekli olan detaylara da yer verildi.
NASIL DESTEK ÖDEMELERİNDEN FAYDALANILIR?
Bakanlık tarafından yapılan açıklamalarda ödemeler için başvuru süreci adım adım şu şekilde duyuruldu;
Mazot, gübre ve toprak analizi desteğinden faydalanmak isteyen çiftçilerimiz;
1-Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olmaları, kayıtlı iseler kayıtlarını yılı içerisinde güncelleştirmeleri,
2-Mazot, gübre ve toprak analizi desteğinden faydalanmak istediğine dair Başvuru Dilekçesini belirlenen süreler içerisinde Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olduğu İl/İlçe Müdürlüklerimize vermek zorundadırlar.
3-Toprak analizi desteğinden faydalanmak isteyen çiftçilerimiz Bakanlığımızca yetkilendirilmiş laboratuvarlarda toprak analizi yaptırmaları gerekmektedir.
4-50 dekar ve üzeri parseli olan çiftçilerimiz bu parselin gübre desteğinden yararlanabilmesi için yetkilendirilmiş laboratuvarlarda toprak analizi yaptırması zorunludur.
5-Çiftçilerimiz Çiftçi Kayıt Sistemi kayıtlarını ve mazot, gübre ve toprak analizi desteği başvurularını arazilerinin bulunduğu il/ilçe müdürlüğüne, eğer birden farklı ilçede arazileri mevcut ise ikamet ettiği ilin il/ilçe müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekmektedir.