Erzincan’da 11.50 den itibaren başlayan güneş tutulmasını izlemek için farklı yöntemler uygulayan vatandaş ellerine kaynak maskesi ve is ile karartılmış camlar ile merakla izlemeye koyuldular.
Karartılmış cam ile güneş tutulmasını izleyen Y. Çelik ilk kez güneş tutulmasın izlediğini ifade ederek, her zaman olan bir doğa olayı değil bugün olduğunu öğrenince büyüklerimizden duyduğum karartılmış cam ve kaynak maskesinin camı ile izledim. Tam tutulmuş halini göremedim fakat tutula başlamış yarım ay şeklini almıştı, çok hoş ve güzel bir görüntü. Keşke herkes görebilse” dedi.
Güneş tutulması, bir yıl içinde Ay, Dünya çevresinde yaklaşık on iki kez dönmesine karşın, Ay’ın yörünge düzlemi ile Dünya’nın yörünge düzlemi arasında beş derece kadar bir açı olması sonucu, Ay her defasında Güneş’in tam önünden geçmez ve dolayısıyla bu çakışma seyrek olarak oluşur. Güneş (ve ay) tutulmaları, Ay’ın dairesel olmayan yörüngesi ve eksen eğikliği nedeniyle sadece tutulma mevsimlerinde meydana gelir ve her yıl en az iki, en fazla beş güneş tutulmasıyla sonuçlanır ve bunların en fazla ikisi tam tutulma olabilir. Bir tam tutulmanın tekrar aynı yerde olabilmesi için 360 ila 410 yıl gibi bir zamanın geçmesi gerekir.
Güneş tutulması, Ay’ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay’ın Güneş’i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır. Tutulmanın olması için Ay’ın yeni ay evresinde olması ve Dünya’ya göre Güneş ile kavuşum halinde olması, yani yörünge düzleminin Dünya’nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekir. Ay mükemmel bir dairesel yörüngede ve Dünya ile aynı yörünge düzleminde olsaydı, her yeni ayda tam güneş tutulması olurdu. Ayrıca Ay’ın yörüngesi, Dünya’nın Güneş etrafındaki yörüngesine göre yaklaşık 5 derece eğik olduğu için, gölgesi genellikle Dünya’yı örmez. Tam tutulmada, Güneş diski Ay tarafından tamamen örtülür. Parçalı ve halkalı tutulmalarda Güneş’in sadece bir kısmı gizlenir.