Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Gebelikte Kabızlık ve Hemoroid Basur

     Kabızlık, bağırsaktaki hareketlerin normalin altında daha yavaş olması durumlarında haftada 3 veya daha az sayıda dışkılama durumuna verilen isimdir.

     Kabızlık, bağırsaktaki hareketlerin normalin

    Çetin Altunal genel cerrahi alanında bilimsel yeni gelişmeleri yakından takip ederek yaptığı başarılı ameliyatlar ile hastalarının problemlerine çözüm bulmaya devam etmektedir. 2021 yılı “En iyi genel cerrahi uzmanı” ödülünün sahibi olan Çetin Altunal hasta memnuniyetini hedefleyerek meslek hayatında birbirinden başarılı ameliyatları gerçekleştirmiştir.

     Kabızlık Nedir?

    Kabızlık, bağırsaktaki hareketlerin normalin altında daha yavaş olması durumlarında haftada 3 veya daha az sayıda dışkılama durumuna verilen isimdir. Dışkılama sayısı kişiden kişiye farklılık gösterirken bazı insanlarda her gün olabilir. Bir haftada 3 kez veya daha az sayıda bir dışkılama yaşanıyorsa kabızlık problemi olduğunun göstergesidir. Kabızlığın birden çok nedeni vardır. Kabızlıkta yaşantı biçimi büyük bir rol oynamaktadır. Nedenleri ise şöyledir;

    l Beslenme düzeni kabızlık probleminin başlıca nedenleri arasında gelir, lifsiz besinlerle beslenme, sıvı tüketiminin az olması kabızlığa neden olur.

    l Fazla kafein tüketimi, içeriğinde kafein bulunan çay ve kahvenin gün içerisinde fazla tüketimi de kabızlığın nedenleri arasındadır.

    l Tuvalete gitme ihtiyacı geldiğinde ertelenmesi de kabızlığa neden olabilir. Her erteleme yapıldığında bağırsak hareketlerinde yavaşlama olur.

    l Günlük olarak kullanılan bazı ilaçlar kabızlığın nedeni olarak görülebilir

    l Aşırı stres, psikolojik dengesizlikler kabızlığın nedenlerindendir.

    l Hamilelik yaşayan kadınlarda sıklıkla kabızlık görülebilir.

    Hemoraid Basur Nedir?

    Hemoroid halk arasında basur olarak da adlandırılır. Dışkılamanın çıkış yaptığı gölgede yer alan damarların genişlemesi sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Dışkılama bölgesinde kaşıntı, kanama gibi belirtilerle kendini belli eden hemoroid yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etkiler yaratır. Hemoroid toplum içerisinde sıklıkla rastlanan bir sağlık problemidir.

    Hemoroidin oluşum nedenleri arasında ilk sırayı yaşanan kabızlık problemleri alır. Dışkılamada bulunmak için uzun süreli ıkınma, bağırsak rahatsızlıklarından olan ishal, aşırı alkol tüketimi, uzun süreli oturarak çalışılma, bisiklet binme gibi spor dalları, yaşlılık, hamilelik ve kolon kanseri gibi nedenler hemoroidin başlangıç sebepleri arasında yer alır.

    Hemoroid rahatsızlığı bağırsakta oluşum yerlerine göre iki çeşide ayrılır.

    l İç hemoroid: Rektum olarak da adlandırılan kalın bağırsağın sonunda iç kısmında oluşur. Genellikle ağrılılara neden olmaz ancak kanamalar görülebilir.

    l Dış hemoroid: anüsün dış kısmında deri altında oluşan kanamalardan meydana gelen keseciklerin oluşmasıyla ortaya çıkar. Kaşıntıya neden olur ve rahatsızlık hissi verir.

    Gebelikte Hemoroid Belirtileri Nelerdir?

    Gebelikte hemoroid oluşumu veya olan bir hemoroid rahatsızlığının daha da artması görülebilir. Hemoraid genel olarak dışkılama bölgesinde yer alan damarların genişlemesiyle oluştuğu için gebelik halindeyken vücuttaki kan dolaşımı eskisinden daha fazla olmaktadır. Bu da anüs bölgesindeki damarların da genişlemesine neden olarak hemoroidler görülebilir.

    Gebelikte yaşanan hemoroidlerde oluşum yerine göre belirtilerinde de farklılıklar olabilir. En sık görülen hemoroid belirtileri;

    l Dışkılama sırasında veya sonrasında ağrısız olarak oluşan bir kanama.

    l Makat bölgesinde oluşan şişlik ile gelen rahatsızlık hissi.

    l Anüste ortaya çıkan şiddetli kaşıntı.

    l Kendiliğinden dışkı kaçağının oluşması.

    Gebelik halindeyken böyle durumlarla karşılaşılması durumunda uzman bir hekim ile görüşerek yardım alınması hemoroidin verdiği rahatsızlıkların azalmasına yardımcı olacaktır.

     Gebelikte Basur ve Kabızlık Neden Olur?

    Gebelik yaşarken basur genellikle hamiliğin ikinci kısmında rastlanır. Bunun nedenleri arasında hamilelerin yaşadığı hormonal değişiklerle kabızlık ile sık sık karşılaşılması, gebeliğin haftasının büyümesiyle vücut içerisinde dolaşan kanın basıncının artması, bebeğin büyümesiyle karın içi basıncın da artması ve vücutta artan progesteron hormonunun düz kaslar üzerinde gevşetici bir etkisi olmasıyla dışkılama bölgesinde yer alan damarlarda genleşmenin daha kolay gerçekleşmesi olarak sıralanabilir.

    Gebelikte yaşanan kabızlık problemi ise çok sık olarak karşılaşılan bir durumdur. Bunun nedenleri arasında ilk olarak hormonal değişiklikler gelir. Vücutta yaşanan hormonal değişikliklere ilk olarak bağırsaklar tepki verebilir ve beraberinde kabızlık problemi ortaya çıkar. Ayrıca hamilelik ile gelen daha az hareketli durağan yaşam, beslenme düzeninde oluşan değişiklikler, karın içerisinde bebeğin büyümesiyle bağırsaklar ve anüs üzerinde oluşan baskılar kabızlığın nedenlerindendir.

     Hamilelikte Basur Nasıl Geçer?

    Hamilelikte basur tedavisi zor olan bir durumdur. Basur için kullanılması gereken ilaçların hamilelik döneminde kullanılması tavsiye edilmediğinden ancak doktor tavsiyesi ile bazı fitiller ve merhemler kullanılabilir.

    Hamilelik döneminde basur yaşanıyorsa beslenme düzeni değiştirilip lifli besinler tüketerek ve bol su içerek ve daha hareketli bir yaşam tarzına geçerek dışkılamanın daha kolay olmasına yardımcı olunabilir. Günlük olarak kısa süreli olmayan ılık duş alımı basur olan kısımda yaşanan kaşıntıların ve ağrıların hafiflemesine yardımcı olacaktır. Ayrıca sert zeminlerde oturmak da basur nedenlerinden biri olarak görüldüğü için çalışan hamile kadınların basur minderi kullanarak çalışmaları basur rahatsızlığının ilerlemesine yardımcı olur.

     Gebelikte Hemoroid Tedavisi

    Gebelikte hemoroid tedavisi genellikle yaşam tarzında ve beslenme alışkanlıklarında yapılan değişikliklerle sağlanmaya çalışılır. Hemoroidin ilerlemiş ve çok rahatsızlık verici durumlarında doktorlar tarafından hamileliğe de zararı olmayan ilaçların kullanımı tavsiye edilir.

    Haberler