Türkiye’de gayrimenkul piyasası gündemden düşmüyor. Son yılların en cazip yatırım aracı haline gelen gayrimenkule çok büyük bir ilgi gösteriliyor. Bu ilgi gayrimenkul fiyatlarını yükseltirken bazı uygulamaları da ön plana çıkarmaya başladı. Bu uygulamalar ile beraber bazı tapu sahipleri çok büyük zararlarla karşılaşıyorlar. Bunun için de büyük bir dikkat ile sürecin yönetilmesi gerekiyor.
MÜŞTEREK TAPU BAŞA BELA!
Gayrimenkul sisteminde müşterek tapu adı verilen bir uygulama bulunuyor. Birden fazla sahibi olan gayrimenkuller müşterek tapulu oluyorlar. Herkes hissesi oranında o gayrimenkulde söz sahibi oluyor. Bu müşterek tapular aynı zamanda da hisseli tapu olarak biliniyor. Bu tapular genellikle miras yoluyla oluşurken bazen de satış yoluyla hisseli tapular meydana gelebiliyor. Hisseli tapularda oldukça farklı uygulamalar yapılıyor. Satışlar bile normalin dışında kurallarla gerçekleştiriliyor.
HİSSELİ GAYRİMENKUL SATIŞI NASIL OLUR?
Hisseli gayrimenkuller satılacak ise hissedarlardan habersiz bir şekilde satış yapılamıyor. Hisse sahibi ilk olarak hissedarlara hisse payını satmayı teklif etmeli ve hissedarlar satın almak istemezlerse 3. kişilere hisse paylarını satabilmeliler. Hissedarlardan habersiz satış yapılırsa mahkeme kanalı ile bu satış iptal edilip tapuda gösterilen satış bedelinin ödenmesi suretiyle hisse satışı hissedarlara yapılır. Bu çok önemli bir haktır ve hisseli tapuların da garantisidir. Ancak bu uygulamada çok önemli bir istisna bulunmaktadır.
İCRADAN SATIŞLARDA HİSSEDARLARIN ÖNCELİĞİ YOK!
Hisse payı sahibinin icralık borcu varsa bu borcun tahsili için hisse payı icradan satışa çıkarılabilir. Bu durumda da hissedarların en küçük bir hakları, öncelikleri olmaz. 3. kişiler hissedarlardan habersizce bir anda gayrimenkule ortak olabilirler. Bu ortaklığın sonuçları ise diğer hissedarların aleyhine bir sonuç doğurabilir.
TÜM HİSSELERİ SATIN ALIYORLAR
3. kişi icradan satın aldığı hisse payı ile gayrimenkule ortak olunca tapunun tamamına göz dikebilir. Bu durumda da ortaklığın giderilmesi davası açılır. Bu davada mahkemeden diğer hisse paylarını satın almak için yasal süreçleri işletebilir. Diğer hissedarların ekonomik güçlerin olmaması halinde ise yok pahasına tüm hisseleri satın alabilirler.
Hisseli tapu sahiplerinin gayrimenkullerini yok pahasına kaybetmemeleri için icradan satış pozisyonuna hiç düşülmemesi gerekiyor. E-devlet’ten zaman zaman yapılacak olan sorgulamalarda tapu üzerinde icralık bir borç olup olmadığı görülebiliyor. Bu borç icradan satış pozisyonuna düşmeden kapatılırsa 3. kişilerin gayrimenkule ortak olmaları engellenebiliyor.