Erzincan’ın Tercan ilçesindeki Tercan Baraj Gölü’nde yetiştirilen alabalıklar, porsiyonluk boyutlarına ulaştığında Elazığ’a sevk edilerek somon olarak işleniyor. Erzincan genelinde gelişen su ürünleri yetiştiriciliği, özellikle baraj göllerinde yapılan kafes balıkçılığı ile bölge ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün verilerine göre, Erzincan’daki 15 su ürünleri tesisinde yıllık 2.845 ton balık üretiliyor. Bu üretimin önemli bir kısmı Tercan Baraj Gölü’nde gerçekleşiyor.
250 Ton Somon Elazığ’a Gönderiliyor
Bu dönemde yaklaşık 250 ton balığın Elazığ’daki Keban Baraj Gölü’ne taşındığı bildirildi. Tercan Baraj Gölü’nde yetiştirilen alabalıklar, özel donanımlı kamyonlarla canlı olarak taşınarak Elazığ’a ulaştırılıyor. Günlük ortalama 5-6 kamyonla gerçekleşen sevkiyat, alabalıkların sağlıklı ve güvenli bir şekilde ulaşmasını sağlamak amacıyla İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik elemanlarının gözetiminde gerçekleştiriliyor.
Erzincan ve Tercan Ekonomisine Katkı
Tercan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hatice Yılmaz, kafes balıkçılığı ile yetiştirilen alabalıkların Tercan ekonomisine önemli bir katma değer sağladığını ifade etti. Yılmaz, canlı olarak taşınan balıkların güvenliği için tüm önlemlerin alındığını belirtti. Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin ise, Erzincan genelindeki baraj göllerindeki su varlığının en iyi şekilde değerlendirilmesi için su ürünleri yetiştiriciliğinin önemsendiğini ve mevcut kapasitenin artırılması için çalışmaların sürdürüldüğünü vurguladı.
Erzincan’dan Elazığ’a yapılan bu düzenli sevkiyatlar, Türkiye’de su ürünleri yetiştiriciliğinde önemli bir noktaya gelen Erzincan’ın kapasitesini gözler önüne sererken, bölge ekonomisi için de büyük bir potansiyel oluşturuyor.