banner293

banner292

Şap hastalığı için hijyene dikkat

Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, şap hastalığından korunmak için hayvancılıkla uğraşan kişilerin hijyen konusunda bilinçli olması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Erzincan 17.03.2023, 14:15 Erzincan Medya
Şap hastalığı için hijyene dikkat

Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, şap hastalığından korunmak için hayvancılıkla uğraşan kişilerin hijyen konusunda bilinçli olması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.
İl Müdürlüğünde yapılan açıklamada, Şap hastalığından korunmak için başta hayvanlar aşılanmalı ve hayvancılıkla uğraşan kişilerin hijyen konusunda bilinçli olunması istendi. Uyarı da; ‘işletmeniz sizin kalenizdir, ziyaretçileri içeri almayın. Ödünç alet, ekipman almayın. Araçların lastik dezenfeksiyonunu  yaptırın. İşletme çizmesi ile başka hiçbir yere girmeyin. İşletme girişine dezenfeksiyonu ayak havuzu  yerleştirin’ denildi.
Şap Hastalığından Korunma Yolları ve Aşılama Programı
 Şap hastalığı çift tırnaklı hayvanların akut seyirli çok bulaşıcı ve zoonotik(insanlara bulaşan) karaktere sahip viral bir enfeksiyondur. Hastalığın bulaşma oranı yüksek olup hassas hayvan topluluklarında (popülasyonlarında) %100'e kadar bulaşabilmektedir. Bu nedenle hastalık ekonomik ve ticari yönlerden büyük önem taşımaktadır.
Şap hastalığında bulaşma direk temas ya da dolaylı temas ile hayvan pazarları, hayvan nakilleri, celepler, bulaşık materyaller, süt kamyonları, hastalığı takiple görevli sağlık personeli gibi nedenlerle gerçekleşmektedir. Hastalıkla mücadelenin temelini aşılama ve zamanında bildirimler oluşturmaktadır, bu kapsamda Bakanlığa bağlı Şap Enstitümüzce üretilen şap aşılarının, Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerince hayvan sağlığı personeli tarafından yapılmaktadır. Şap aşısı uygulaması İlkbahar Dönemi 15 Şubat'ta başlamış olup 30 Nisana kadar devam edecektir.
Şap hastalığının çıkmasını önlemek amacıyla hayvan sağlığı personelinin dikkat edeceği  hususlar 4-6 ayda bir düzenli aşılama yapılması, hayvan hareketlerinin kontrol edilmesi, hayvan sevkiyatından önce hayvanların aşılanması ve 3 hafta sonunda sevkiyatına izin verilmesi, hayvancılıkla uğraşanların eğitilmesi gibi koruyucu tedbirler olup, bu kapsamda yetiştiricinin de koruyucu olarak alacağı tedbirler ise ahır girişlerinde şap hastalığına etkili dezenfektanlar ile muamele edilmiş paspasların kullanılması, ahırlara hayvan bakıcılarından başka kimsenin sokulmaması, bakıcıların farklı kıyafet ve ayakkabı ile ahıra girmesi, sağım öncesi ellerin, otomatik sağım makinelerinin ve memelerinin temizliğine özen gösterilmesi, yeni satın alınan hayvanların 15 gün süre ile karantinaya alınması ve süre sonunda sağlam ise diğer hayvanların yanına sokulması, mera mevsiminde enfekte hayvanlarının gönderilmemesi, enfekte bölgelerden ot, saman vb.nin alınmaması aynı zamanda sevk edilecek büyük baş hayvanların son 12 ay içerisinde en az iki kez aşılanması ve ikinci aşılama son 6 ay içerisinde yapılmış olacağı 6 ay önce şap aşısı yapılmamış ise şap aşısı yapıldıktan 21 gün sonra sevkine izin verileceğinin yetiştirici tarafından dikkate  alınması gerekmektedir.

Yorumlar (0)
deneme bonusu veren siteler