Dünya Disleksi Farkındalık Günü kapsamında, Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü koordinesinde Erzincan Rehberlik ve Araştırma Merkezi tarafından Barış Manço parkı Saat Kulesi önünde, broşür ve pankartlarla stant çalışmaları gerçekleştirdi.
Erzincan Ordu Caddesi üzerinde Saat Kulesi önünde Stant açan Erzincan Rehberlik Araştırma Merkezi görevlileri vatandaşları bilgilendirerek el broşürü dağıttılar.
Etkinlikle ilgili açıklamalarda bulunan Erzincan Rehberlik Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Murat Yıldırım; Öğrenme güçlüğünün nörolojik bir süreç olduğunu, kesinlikle bir hastalık olmadığını, özel eğitimle aşılabilecek bir durum olduğunu dile getirdi.
Erzincan RAM olarak Disleksi olan bireyler ve ailelerinin yanında olduklarını belirten Yıldırım, tüm özel gereksinimli bireylere olduğu gibi disleksi olan bireyler ve bu bireylerin ailelerine destek vermeye devam edeceklerini dile getirdi.
OKUMA GÜÇLÜĞÜ (DİSLEKSİ):
Disleksi, zekâsı normal ya da normalüstü olan, herhangi bir duyusal, fiziksel, ruhsal zorluğu olmayan; okuma, yazma, matematik, kendini ifade etme, düşünme, zaman ve mekânda yönelme alanlarından biri veya birkaçında yetersizliğe yol açan bir güçlüktür. Sol eldeki belirgin zayıflığın yanı sıra sağ el yavaşlığı dikkati çeker. Fakat yaş arttıkça ve motor performans görsel olarak desteklendikçe disleksisi olanlar bazı motor işlerde daha yetkin bulunmuştur. Perspektiften yoksundurlar, bisiklet ya da saat resmi çizerken daha büyük sorunlar çıkabilirler. Yukarı-aşağı ve sağ-sol kavramlarını karıştırırlar. Konuşmaya geç başlama, konuşmanın yavaş gelişmesi ve tam bir ifade yetisi kazanamaması, beceriksizlik ve ince motor hareketlerde kusurlar, el dominansının yerleşmesinde zorluk söz konusu olur. Dizi bellekte gecikme (alfabeyi, ayları, haftanın günlerini sayma gibi) ve görsel bellekte sıralama sorunları vardır. Yüksek zekâ, sorunların erken tanınması, olumlu kişilik, yoğun eğitim ve öğretim, çevrenin teşvik edici olması önemlidir. Evde birden fazla dilin kullanılması dezavantaj olabilir. Sık okul değiştirme de önemli bir olumsuz etkendir. Yaşla birlikte okuma sorunları düzelir; fakat daima yaşıtlarının gerisinde kalırlar. Akademik açıdan pek çoğu oldukça başarısızdır ama ilerleyen süreçte özel eğitimle birlikte, doğru okuduğunu anlama yetisi oldukça düzelir.