Erzincan Medya
13° Erzincan

Erzincan

13°

Erzincan

Pazar

20°/ 11°

Pazartesi

19°/

Salı

22°/ 11°

Çarşamba

22°/ 13°

Perşembe

24°/ 13°

Cuma

24°/ 14°

Erzincan Medya

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Beyin Pili Ameliyatı Tümör Ameliyatı Kadar Riskli Mi?

Yayınlanma:
ABONE OL
Beyin Pili Ameliyatı Tümör Ameliyatı Kadar Riskli Mi?

Beyin pili ameliyatı beyine elektrik akımı verilen tıbbi bir işlemdir. Elektrik akımı hafif olup beynin tümüne değil belirli bölgelerine gönderilir. İşlem sırasında elektrotlar kullanılır ve bu elektrotlar beynin gerekli kısımlarına yerleştirilir. Beyindeki hücreler ve kimyasallar olması gerektiği gibi çalışmadığında bu akım ile bölge stümile edilir. Beyin pili riskleri arasında bazı komplikasyonlar yer alır. Bu sebeple doktorlar tedaviden önce hastaları detaylıca bilgilendirir. Bu yazıda beyin pili ameliyatının ne olduğu, riskleri ve konu ile ilgili daha birçok bilgiye ulaşılabilir.

Beyin Pili Ameliyatı Riskli Bir Ameliyat Mıdır?

Beyin pili ameliyatında beynin bazı bölümlerine elektrot adı verilen aletler yerleştirilir. Köprücük kemiğine yakın olarak yerleştirilen bir cihaz ile elektrotlar kablolarla bağlanır. Cihazdan kablolar sayesinde elektrotlara elektrik akımı gönderilir. Beyin pili işlevselliğini yitiren nöron hücreleri ile ilgili olan bir tedavidir. Bazı hastalıklarda nöron hücreleri düzgün bir şekilde görevlerini yerine getiremez. Böyle durumlarda nöronların insan vücudunda çok fazla görevi olduğu için hasta kişiler bazı bozukluklar deneyimleyebilir.

Beyin pili ameliyatı, işlevini yitirmeye başlayan nöron hücrelerini daha etken hale getirmeye çalışır. Ameliyat birçok farklı hastalığı ve semptoma yardımcı olmak için uygulanabilir. Beyin pili ameliyatının uygulandığı hastalıklar arasında Alzheimer ve titreme hastalığı yer alır. Bu ameliyat ilaçlarla tedavi edilememiş bazı hastalıklar için de kullanılır. Örnek olarak obsesif kompulsif bozukluk, şizofreni, anksiyete ve yeme bozuklukları verilebilir. Ek olarak, tourette sendromu, depresyon ve Parkinson hastalığı da sıralanabilir.

Bahsedilen hastalıkların tedavisinde beyin pili ameliyatı tamamen kesin bir çözüm olarak değerlendirilemeyebilir. Ameliyat daha çok semptomların daha iyi hale getirilmesi amacı ile gerçekleştirilir. Ameliyatın avantajlarının yanı sıra bazı dezavantajları ve birtakım riskleri bulunmaktadır. Tedaviyi yapacak sağlık çalışanları hastalara olası risklerden bahsederler.

Ameliyatın Riskleri Nelerdir?

Beyin pili ameliyatının da her ameliyatta olduğu gibi bazı riskleri bulunur. Risklerin yanı sıra ameliyattan sonra ortaya çıkabilecek bazı yan etkiler de vardır. Beyin pili riskleri arasında enfeksiyonlar, beyinde şişlik ve inme yer alır. Kan zehirlenmesi ve koma da olası beyin pili riskleri arasında yer alır. Beyin pili riskleri arasında elektrotlardan kaynaklı olanlar da sayılabilir. Elektrotlar beyine yanlış yerleştirilebilir veya kayabilir. Göğse yerleştirilen cihazın etrafında acı hissedilebilir. Elektrotlarda ve cihazda arıza yaşanması da olası riskler arasındadır.

Hastalarda ameliyatla ilgili bazı yan etkiler de gözlemlenebilir. Denge bozuklukları, çift görme, odaklanmada güçlük çekmek ve depresyon söz konusu yan etkilerdendir. Ayrıca beynin işlevselliğinde birtakım farklılıklar da meydana gelebilir. Örneğin, vücudun bazı kısımlarında güç kaybı yaşanabilir ve kaslarda kontrol güçlüğü olabilir. Son olarak, hafıza ile ilgili problemlerden de olası beyin pili riskleri olarak bahsedilebilir. Hastaları, beyin pili riskleri hakkında en iyi bilgilendirebilecek kişiler doktorlarıdır. Çünkü doktorlar, hastaların tıbbi geçmişini de gözden geçirerek olası riskler ve yan etkiler hakkında daha iyi fikir sahibidirler. Bu sebeple ameliyatın riskleri hakkında mutlaka doktorunuza danışmayı unutmayın.

Yanlış Yapılan Beyin Pili Ameliyatı Düzeltilebilir mi?

Daha öncede bahsedildiği üzere beyin pili ameliyatının bazı riskleri bulunabilir. Her ne kadar beyin pili, beyin ameliyatları arasında genellikle daha düşük riskli olarak değerlendirilse de risklerin meydana gelmesi olasıdır. Hastalar beyin pili ameliyatının riskleri hakkında mutlaka doktorlarına danışmalıdır. Ameliyat sırasında oluşabilecek komplikasyonlar hakkında da doktorlarından bilgi almalıdır.

Beyin Pili Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Beyin pili ameliyatı, Parksinson hastalığı, titreme hastalığı ve distoni gibi hastalıklara sahip kişilerde tercih edilebilen bir ameliyattır. İlaçla semptomları iyileştirilemeyen birtakım hastalıklarda doktorlar beyin pili ameliyatını tercih edebilmektedir. OKB, depresyon ve şizofreni gibi psikolojik rahatsızlıklara sahip kişilere de beyin pili ameliyatı yapılabilmektedir. Doktorlar, hastaların tıbbi geçmişlerini ve hastalıklarının durumlarını göz önünde bulundurarak hastanın beyin pili ameliyatı için uygun olup olmadığına karar verir.

Kimler Bu Ameliyat İçin Uygun Değildir?

Beyin pili ameliyatının tercih edilebildiği hastalığa sahip her kişi ameliyat için uygun adaylar olmayabilir. Örneğin bunama evresindeki çok yaşlı bireyler için ameliyat uygun olmayabilir. Hastalıklarının semptomları ilaçlar veya diğer tedavi yöntemleri ile gerilemiş hastalar da beyin pili ameliyatı için uygun olmayabilir. Hastaların sahip olduğu diğer hastalıklar da ameliyat için uygunluk durumunun belirlenmesinde önemli rol oynar.

Haber bültenimize kayıt olun

Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!

Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı okuyun.

İlgili Haberler

https://www.haberxr.com