Erzincan Medya
Erzincan

Erzincan

Erzincan

Cuma

15°/

Cumartesi

18°/

Pazar

19°/ 10°

Pazartesi

19°/ 10°

Salı

20°/ 10°

Çarşamba

21°/ 11°

Erzincan Medya

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Ankara Üniversitesi ve Sanofi iş birliği yaptı

Yayınlanma:
ABONE OL
Ankara Üniversitesi ve Sanofi iş birliği yaptı

Ankara Üniversitesi ve Sanofi Nadir Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (NADİR) için iş birliği sözleşmesi imzaladı.

Sanofi’den yapılan açıklamaya göre, nadir hastalıklar bugün, dünyada 350 milyon, Türkiye’de ise 5 milyon insanı etkilemekte. Yüzde 80’i genetik sebeplerden kaynaklanan nadir hastalıkların tanısının zor koyulması nedeniyle hastaların doğru teşhise ulaşması 7 yıl alabiliyor ve hastaların farklı branştan doktorları ziyaret etmesi gerekebiliyor.

Aynı zamanda nadir hastalıklara sahip bireylerin doğru merkezlere ulaşmasındaki gecikme ve tanı için gerekli teknik ve laboratuvar hizmetlerinin yetersizliği gibi durumlar, tanı sürecinde zorluklar yaratarak sürecin uzamasına da neden oluyor.

Ankara Üniversitesi ve Sanofi Özellikli Tedaviler İş Birimi, 2001 yılının sonunda güçlerini birleştirme kararı almış, niyet mektubu imzalanmış ve ön çalışmalara başlamışlardı.

Gerekli hazırlıkların ve ön çalışmaların tamamlanmasının ardından, bugün imzalanan protokol ile çalışmalar resmi olarak başlatıldı. Ankara Üniversitesi ve Sanofi iş birliği ile nadir hastalıklar konusunda modern tanı ve tedavi yöntemlerine yönelik araştırmalar yaparak hastaların tanı, tedavi ve takip kalitesini artırmak üzere kurulan NADİR yürütülecek bilimsel faaliyetler güçlendirilecek.

Yine iş birliği kapsamında, üniversitenin Cebeci kampüsünde bu çalışmalara ayrılan ve NADİR adı verilen merkez bünyesinde, görevli akademisyenlere bilimsel araştırmalar yapma şansı sunarak veri üretmek ve yeni teknolojiler geliştirmek için rehberlik edilecek.

– ‘Nadir hastalıklar en çok konuşulan ve en çok gündem olan konulardan biri’

Açıklamada görüşlerine yer verilen Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Nadir hastalıkların en çok konuşulan ve en çok gündem olan konulardan biri olduğunu belirtti.

Ünüvar, şunları kaydetti:

‘Bunun tek yönü tıbbi değil, sosyal, toplumsal, ekonomik boyutu, geleceğe matuf riskleri söz konusu ve bunların hepsi yönetilmesi gereken hususlar. Bütün bu konularla ilgili çalışacak bir merkez kurduk. Bu konuda Sanofi ile güzel bir iş birliği yaptık. Amacımızın ortak olduğunu düşünüyorum. Burada atılacak her adımın, alınacak her neticenin her iki tarafı da mutlu edeceğine yürekten inanıyorum. Gerçekten toplumsal anlamda da çok ciddi ses getirecek bir merkez olacak. Bu merkezde geleceğe yönelik de çok önemli çalışmalar yapmayı planlıyoruz.’

Sanofi Özellikli Tedaviler Türkiye, Levant ve İran Genel Müdürü Pelin Yunusoğlu da fşirket olarak, dünya genelinde kendilerini nadir hastalıkların bilinirliğinin artırılması, teşhis ve tedavi yolculuklarının iyileştirilmesine adadıklarını açıkladı.

Yunusoğlu, nadir hastalıklara sahip kişilerin doğru merkezlere ulaşmasında, tanı için gerekli teknik ve laboratuvar hizmetlerini almalarında güçlükler, gecikmeler yaşanabildiğini belirtti.

Ayrıca yanlış ve geç tanı sebebiyle başvurulan gereksiz test ve tedaviler de sağlık sistemi için önemli bir maddi yük oluşturduğunu belirten Yunusoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘İşte tam da bu noktaya katkı sağlamak adına hayata geçirdiğimiz iş birliğimiz ile Ankara Üniversitesi Nadir Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin bilimsel çalışmalarına bilim odağımız ve nadir hastalıklar alanındaki deneyimimizle destek sağlayabilmek bizler için oldukça anlamlı ve gurur verici. Ön hazırlıklarımız bir süredir devam ediyordu. Bugün attığımız imzalarla üç yıllık ortak bir çalışma için daha yola çıktık. Bu iş birliğinin nadir hastalıklar konusunda başarılı projelere vesile olması için gayretle çalışacağız.’

İlgili Haberler